Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

migranti Španija

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 13.24

8 let

V Španiji aretirali peterico, ki je želela od obubožanega migranta kupiti ledvico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Španska policija je aretirala pet ljudi, ki so obtoženi, da so skušali od obubožanega migranta za 6000 evrov kupiti ledvico.

Španski policisti so aretacije izvedli v sodelovanju s kolegi v Nemčiji in Belgiji. Sporočilo policije v Madridu ne navaja, kje so osumljence aretirali. V njem pa piše, da so priseljenca, ko se je skušal med kliničnimi preiskavami umakniti od dogovora o prodaji ledvice, ugrabili, pretepli in mu grozili s smrtjo. Človek, ki je želel kupiti organ, je bil na čelu kriminalne združbe, specializirane za oborožene rope. Ledvico je želel za bolnega sina.

Štirinajst evropskih držav je v Španiji marca podpisalo prvi mednarodni sporazum o boju proti trgovini s človeškimi organi. Ta nezakonita trgovina po navedbah Sveta Evrope, ki je pripravil konvencijo, letno po vsem svetu prinese milijardo in pol evrov zaslužka. Konvencija bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo pet držav. Zaenkrat tega ni storila še nobena. Slovenije ni med podpisnicami.

Policisti v nemškem Hannovru naj bi mučili migrante

Tožilstvo v nemški zvezni deželi Spodnja Saška preiskuje zvezne policiste v Hannovru, ker naj bi v minulem letu mučili najmanj dva migranta. Organizacija za človekove pravice Pro Asyl je v odzivu na očitke, ki so prišli na dan v nedeljo, nemško zvezno policijo obtožila rasizma in terjala celovito preiskavo.

O vsaj dveh incidentih, ko naj bi policisti mučili migranta, ki sta bila v priporu, je v nedeljo prva ekskluzivno poročala javna radiotelevizija Norddeutscher Rundfunk NDR. Eden se je zgodil marca lani, žrtev pa je bil 19-letni Afganistanec, ki so ga aretirali, potem ko so ugotovili, da nima dovoljenja za bivanje v Nemčiji. V drugem primeru je bil žrtev 19-letni Maročan s statusom migranta, ki pa se je v rokah policistov znašel, ker se je na vlaku vozil brez vozovnice. Slednjega naj bi policisti med drugim silili, da s tal je svinjino, ki jo islam prepoveduje.

Ne spreglejte