SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Severni Makedoniji med epidemijo volitve novega parlamenta

0,08

termometer

Makedonija volitve koronavirus Zoran Zaev
Volilna udeležba do 19. ure je bila 45,7-odstotna. Foto: Reuters

V Severni Makedoniji so se ob 21. uri zaprla volišča, na katerih so Makedonci ob poostrenih ukrepih zaradi epidemije covid-19 odločali o novi sestavi parlamenta. Tiskovni predstavnik makedonske državne volilne komisije Admir Sabani je sporočil, da bodo prve izide volitev sporočili danes zvečer okoli 23. ure.

Po podatkih volilne komisije se je volitev do 19. ure udeležilo 45,7 odstotka volivcev. Na volitvah je lahko svoj glas oddalo skupno 1,814 milijona volivcev. Volitve so potekale mirno, poročali so o nekaj nepravilnostih, piše STA.

Makedonija volitve koronavirus Zoran Zaev Foto: Reuters

Volitve so v državi pripravili kljub naraščanju okužb z novim koronavirusom v zadnjih tednih, so jih pa zaradi tega prilagodili. V ponedeljek so tako že volili okuženi z virusom ter tisti v samoizolaciji, skupno nekaj več kot 700 volivcev. V torek je med drugim volilo več tisoč kroničnih bolnikov na svojih domovih in drugi na delovnih mestih ali zaporih.

Po anketah za le tri odstotke vodi levosredinska SDSM

Danes je bil glavni volilni dan. Da bi se izognili gneči, so bila volišča odprta dve uri dlje kot običajno, in sicer od 7. do 21. ure. Vsi udeleženci so morali nositi zaščitne maske, spoštovati ustrezno medsebojno razdaljo ter si razkužiti roke ob vstopu na volišča.

Za 120 poslanskih sedežev so se potegovali kandidati 15 strank in koalicij, a pričakovati je, da bo glavni boj med vladnimi socialdemokrati SDSM nekdanjega premierja Zorana Zaeva in opozicijsko konservativno VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega. V anketah vodi levosredinska SDSM, a le za okoli tri odstotne točke.

Na volitvah je svoj glas oddal tudi Zoran Zaev. Na volitvah je svoj glas oddal tudi Zoran Zaev. Foto: Reuters

S premierskim kandidatom Naserjem Ziberijem, prvim iz vrst albanske manjšine, ki tvori skoraj četrtino prebivalcev, prvič nastopa glavna stranka makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija, ki je bila od leta 2012 v vseh dozdajšnjih vladah, poroča STA.

Volitve bi morale potekati 12. aprila, a so jih zaradi epidemije preložili. Zaev se je za sklic predčasnih volitev odločil po oktobrski rdeči luči začetku pogajanj države z EU kljub spremembi njenega imena v Severno Makedonijo. Januarja letos je nato odstopil in dejal, da želi na volitvah dati državljanom možnost odločitve o tem, kakšno pot želijo – pot vlade socialdemokratov ali VMRO-DPMNE, ki je spremembi imena nasprotovala, zaradi česar se država več kot desetletje ni premaknila na poti v EU in Nato.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin