Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 10. 2018,
7.42

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

poroka človekove pravice referendum Romunija

Sobota, 6. 10. 2018, 7.42

5 let, 6 mesecev

V Romuniji na referendumu glasujejo o definiciji družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
zastava istospolni partnerji lgbt | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Romuniji volivci danes in v nedeljo odločajo o vprašanju, ali naj se definicijo družine v ustavi omeji na poročene heteroseksualne pare. Referendum je bil sklican na pobudo Koalicije za družino in drugih organizacij, ki so blizu pravoslavni cerkvi. Glede na javnomnenjske ankete se omenjeni pobudi obeta široka podpora.

Predlagatelji referenduma se zavzemajo, da bi v ustavo zapisali, da zakonsko zvezo lahko skleneta moški in ženska. V ustavi trenutno piše, da zakon skleneta zakonca. Poroke istospolnih parov v Romuniji niso dovoljene.

 

Organizacija za človekove pravice je kritična

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je kritična do referenduma. Kot pravijo v AI, je referendum v nasprotju z mednarodnimi standardi na področju človekovih pravic in spodbuja diskriminacijo istospolno usmerjenih. Oglasili so se tudi nekateri evropski poslanci, ki so Romunijo opozorili na njene zaveze glede varovanja človekovih pravic. Aktivisti za pravice istospolnih se medtem bojijo, da bo referendum spodbudil sovraštvo in nasilje nad istospolnimi osebami.

 

V luči omenjenih kritik se vladajoča socialdemokratska stranka ni postavila na nobeno stran. Premierka Viorica Dancila je zatrdila, da referendum ni uperjen proti manjšinam. Kljub temu so se predstavniki njene stranke pojavljali ob pravoslavnih duhovnikih, ki se zavzemajo za spremembo ustave.

Z dvodnevnim referendumom želijo zagotoviti večjo udeležbo

Skoraj nihče ne dvomi, da bo večina državljanov v globoko pobožni in konservativni državi, kjer so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 2001, glasovala za omejitev definicije družine. V petek objavljena anketa je pokazala, da spremembo ustave podpira kar 90 odstotkov vprašanih.

Volilna udeležba na dvodnevnem referendumu je danes do 16. ure po lokalnem času znašala zgolj štiri odstotke. Vlada se je odločila, da bo referendum potekal dva dneva, s čimer želi zagotoviti večjo udeležbo. Pravico do glasovanja ima 18,9 milijona Romunov, za veljavnost referenduma pa je potrebna vsaj 30-odstotna udeležba.

 

Ne spreglejte