Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2024,
13.59

Osveženo pred

2 uri, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Janez Lenarčič evakuacija Izrael Palestina Gaza

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2024, 13.59

2 uri, 17 minut

V prvi zdravstveni evakuaciji Palestincev pod okriljem EU otroke iz Egipta prepeljali v Španijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Gaza | Doslej so pomoč pri zdravstveni evakuaciji, vključno z zdravljenjem bolnikov in prevozom, ponudile Belgija, Italija, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška in Španija. | Foto Reuters

Doslej so pomoč pri zdravstveni evakuaciji, vključno z zdravljenjem bolnikov in prevozom, ponudile Belgija, Italija, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška in Španija.

Foto: Reuters

Iz Egipta so danes v Španijo v okviru prve zdravstvene evakuacije Palestincev, ki jo je usklajevala EU, prepeljali 16 palestinskih otrok in njihovih družinskih članov. Evropski komisar Janez Lenarčič je poudaril, da so zdravstvene evakuacije ključne v času, ko so bolnišnice v Gazi preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran.

Komisar za krizno upravljanje se je ob tem zahvalil Španiji in drugim članicam EU, ki so ponudile pomoč. Dodal je, da morajo Izrael in vsi akterji, vključeni v te operacije, še naprej spoštovati svoje zaveze in omogočiti potreben dostop za nadaljevanje evakuacij.

Kot so še sporočili iz Bruslja, je zdravstveno evakuacijo finančno in operativno podprl mehanizem EU na področju civilne zaščite v tesnem sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), palestinskim skladom za pomoč otrokom in sodelujočimi državami.

Ker je WHO aktivirala mehanizem civilne zaščite EU, je EU v celoti podpirala usklajevanje dejavnosti za medicinsko evakuacijo palestinskih bolnikov v Evropo. Prošnja se nanaša na ciljno usmerjeno zdravstveno evakuacijo otrok, ki nujno potrebujejo zdravstveno oskrbo. Zdravstvene evakuacije se bodo predvidoma nadaljevale v prihodnjih tednih.

Pomoč ponudile številne države

Doslej so pomoč pri zdravstveni evakuaciji, vključno z zdravljenjem bolnikov in prevozom, ponudile Belgija, Italija, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška in Španija.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je danes pozvala k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev varne medicinske evakuacije za tiste, ki jo nujno potrebujejo, zlasti za otroke.

EU je za zadeve, povezane z zdravjem na območju Gaze, letos namenila 23 odstotkov svojega humanitarnega proračuna oz. 32,5 milijona evrov. Unija od začetka januarja podpira tudi koordinacijsko celico WHO za nujno medicinsko pomoč v Gazi v Kairu, v katero je bilo napotenih 22 strokovnjakov iz EU in sodelujočih držav mehanizma civilne zaščite EU, se še sporočili iz Bruslja.

Tulkarem, Zahodni breg
Novice V izraelskih racijah na Zahodnem bregu več smrtnih žrtev
Gaza
Novice Palestinci na Kitajskem za začasno vlado narodne sprave v Gazi, Izrael kritičen
Gaza
Novice Izrael po pozivu k evakuaciji sprožil nove napade na jugu Gaze
Izraelski napad na Jemen
Novice Kljub maščevanju Izraela hutijevci nadaljujejo napade
Ne spreglejte