Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2024,
11.11

Osveženo pred

3 ure, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
vojna Gaza

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 11.11

3 ure, 6 minut

Palestinci na Kitajskem za začasno vlado narodne sprave v Gazi, Izrael kritičen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Gaza | Izraelci nadaljujejo z napadi na Gazo. | Foto Reuters

Izraelci nadaljujejo z napadi na Gazo.

Foto: Reuters

Palestinska gibanja se strinjajo glede oblikovanja začasne vlade narodne sprave po koncu vojne v Gazi, je danes sporočil kitajski zunanji minister Wang Yi, ki je v Pekingu gostil predstavnike palestinskih organizacij, med njimi rivalskih gibanj Hamas in Fatah. Dogovor je danes s podpisom pekinške deklaracije potrdilo 14 palestinskih gibanj.

Wang je danes ob koncu večdnevnega srečanja s predstavniki palestinskih gibanj pozdravil dogovor o oblikovanju začasne vlade narodne sprave, ki naj bi po koncu vojne prevzela oblast v Gazi.

Podpis dogovora je potrdil tudi visok predstavnik gibanja Hamas Musa Abu Marzuk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Danes podpisujemo sporazum o narodni enotnosti. Zavzemamo se za narodno enotnost in k temu pozivamo tudi ostale," je dejal.

"Sprava je notranjepolitično vprašanje za različna palestinska gibanja, vendar je ni mogoče doseči brez podpore mednarodne skupnosti," je še dejal Wang. Dodal je, da Kitajska "želi igrati konstruktivno vlogo pri zagotavljanju miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu".

Wang je minuli konec tedna gostil srečanje predstavnikov palestinskih gibanj, v Pekingu pa so že pred začetkom večdnevnih pogovorov izpostavili, da si Kitajska prizadeva za uresničitev cilja notranje sprave v Palestini, ter da želi zagotoviti platformo in ustvariti priložnosti za reševanje palestinskega vprašanja.

Izrael: To se ne bo zgodilo 

Izrael je medtem kritičen do Fataha, ki je s Hamasom podpisal dogovor. "Hamas in Fatah sta na Kitajskem podpisala sporazum o skupnem nadzoru Gaze po vojni. Namesto da bi zavrnil terorizem, Mahmud Abas objema morilce in posiljevalce Hamasa, s čimer razkriva svoj pravi obraz," je na družbenem omrežju X zapisal zunanji minister Izrael Kac. Prepričan je še, da se vlada narodne sprave ne bo zgodila, saj bodo zatrli Hamas.

Kitajska, ki si tradicionalno prizadeva za rešitev palestinskega vprašanja in podpira ustanovitev neodvisne palestinske države, je srečanje predstavnikov palestinskih skupin gostila že v aprilu. Še eno srečanje je bilo načrtovano za junij, vendar so ga nato preložili.

Tudi nazadnje sta sodelovala tako Fatah kot Hamas, največji palestinski organizaciji in veliki nasprotnici. Med skupinama že več let potekajo pogovori o spravi, ki pa do zdaj niso prinesli pravega napredka. Na zadnjih palestinskih parlamentarnih volitvah leta 2006 je zmagal Hamas in leto kasneje s silo prevzel nadzor nad območjem Gaze, od koder so izgnali pripadnike gibanja Fatah. Ta medtem še vedno vodi palestinsko upravo na Zahodnem bregu.

Izraelci pozvali k evakuaciji, nato pa napadli: ubili 70 ljudi, več kot 200 je ranjenih

V napadih v mestu Han Junis na jugu območja Gaze, ki jih je izraelska vojska izvedla v ponedeljek po pozivu k evakuaciji civilistov, so po najnovejših podatkih ubili 70 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje na območju Gaze, ki ga upravlja palestinsko islamistično gibanje Hamas. 

Po pozivu k začasni evakuaciji delov mesta Han Junis, vključno s humanitarnim območjem Al Mavasi, je območje na jugu Gaze zapustilo več tisoč Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske sile so tik pred sprožitvijo novih napadov Palestince pozvale, naj se umaknejo z vzhodnih obronkov Han Junisa, saj gre za območje, kjer so zaznali povečane aktivnosti Hamasa. Ta je napade ostro obsodil ter mednarodno skupnost in ZN pozval, naj nemudoma posredujejo ter ustavijo pobijanje Palestincev.

Civilisti tokrat niti niso imeli možnosti slediti ukazom za umik proti Al Mavasiju. To tako imenovano humanitarno območje ob sredozemski obali je bilo 13. julija prizorišče enega najhujših izraelskih napadov, v katerem so ubili 90 ljudi, še 300 pa je bilo ranjenih, zaradi česar so se nekateri raje odpravili proti Han Junisu. Na tem območju je po ocenah civilne zaščite okoli 400 tisoč ljudi.

Biden in Netanjahu se bosta predvidoma sešla v četrtek

Ameriški predsednik Joe Biden danes ne bo sprejel izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ker še okreva po covid-19. Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij v ponedeljek sporočil neimenovani predstavnik ZDA, se bosta voditelja predvidoma sešla v četrtek v Beli hiši.

Biden, ki je za covid-19 zbolel prejšnji teden in se umaknil iz javnosti, v nedeljo pa je sporočil, da odstopa od ponovne kandidature za predsednika ZDA, se sicer danes iz svojega domovanja v Delawaru vrača v Washington.

Po napovedih izraelske strani bosta Biden in Netanjahu razpravljala predvsem o tem, kako doseči cilje Izraela v vojni v Gazi.

Netanjahu, ki je na obisk v ZDA prispel v ponedeljek, bo v sredo nagovoril še oba domova ameriškega kongresa.

Z izraelskim premierjem naj bi se ta teden ločeno sešla tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki se ji po izstopu Bidna iz volilne kampanje obeta demokratska nominacija za novembrske predsedniške volitve.

Njena sodelavka je sporočila, da bo Harrisova v pogovorih poudarila, da je napočil čas za končanje vojne v Gazi na način, da bo v Izraelu zagotovljena varnost, talci bodo izpuščeni, trpljenje civilistov na območju Gaze se bo končalo, palestinski narod pa bo imel svoje pravice, dostojanstvo in svobodo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Izraelski parlament zavrnil priznanje Palestine, Netanjahu nepričakovano obiskal Gazo
Izraelski napad na Jemen
Novice Kljub maščevanju Izraela hutijevci nadaljujejo napade
Gaza
Novice Izrael po pozivu k evakuaciji sprožil nove napade na jugu Gaze
Ne spreglejte