SiolNET. Novice Svet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V požaru stavbe v Daki najmanj 78 mrtvih

0,01

termometer

Daka požar Bangladeš
Po poročanju britanskega BBC je umrlo najmanj 78 ljudi, med njimi so tudi ljudje, ki so bili v bližini zgradb, udeleženci zabave in gostje restavracij, so povedali gasilci. Okoli 50 jih je ranjenih, od tega jih je več v kritičnem stanju. Foto: Reuters

V požaru v stanovanjski stavbi v prestolnici Bangladeša Daka je umrlo najmanj 78 ljudi, okoli 50 pa jih je ranjenih, so danes povedali gasilci. Bojijo se, da bo število žrtev še naraslo. Vzrok požara še ni znan, je pa izbruhnil v pritličju poslopja, kjer so skladiščili kemikalije.

Požar je izbruhnil v sredo zvečer okoli 22.40 v pritličju štirinadstropne stavbe v zgodovinskem delu prestolnice. Po navedbah gasilcev bi ga lahko sprožila eksplozija plinske bombe, ogenj pa se je nato hitro razširil, saj so bile v zgradbi nezakonito shranjene kemikalije za dezodorante in izdelke za dom. Ogenj je tako sprožil niz eksplozij in se razširil na štiri sosednje zgradbe, v katerih so bile prav tako kemikalije.

Ko je izbruhnil požar, so bili na ozkih ulicah v okolici zgradb prometni zastoji, kar je gasilskim vozilom oteževalo dostop do kraja požara. Z ognjenimi zublji se je več kot 200 gasilcev, ki jim je primanjkovalo vode, borilo kar 12 ur, da so jih spravili pod nadzor. Ni pa požar še pogašen. "Še bo trajalo, da ga bomo pogasili. Ni kot drugi požari," so pojasnili gasilci, ki so opozorili, da je bolj uničujoč zaradi visoko vnetljivih kemikalij.

Gasilci reševanje iz vozila Avtomoto Gasilci prosijo za pomoč: podarite jim svoj odsluženi avtomobil

Zaradi gostega prometa so ljudje ostali ujeti v eni od zgradb. Ujeti pa so bili tudi udeleženci neke zabave, ki je potekala v bližini požara, in ljudje v manjših restavracijah.

Daka požar Bangladeš Foto: Reuters

Umrlo najmanj 78 ljudi, med njimi tudi ljudje v bližini zgradb

Po poročanju britanskega BBC je umrlo najmanj 78 ljudi, med njimi so tudi ljudje, ki so bili v bližini zgradb, udeleženci zabave in gostje restavracij, so povedali gasilci. Okoli 50 jih je ranjenih, od tega jih je več v kritičnem stanju. Zgorelo je tudi nekaj avtomobilov in rikš, je sporočila policija.

gasilci Novice 64 gasilcev preprečilo, da bi požar v podjetju Knauf Insulation zajel jeklenke

V podobnem uničujočem požaru, ki je prav tako izbruhnil v zgradbi v Daki, ki so jo uporabljali kot skladišče za kemikalije, je leta 2010 umrlo 124 ljudi. To je bil eden najhujših požarov v zgodovini tega 20-milijonskega mesta.

Mestne oblasti so po tistem požaru poostrile nadzor nad tovrstnimi skladišči v stanovanjskih predelih, a niso bile uspešne. Številne zgradbe poleg tega ne upoštevajo pravil požarne varnosti.

Daka požar Bangladeš Foto: Reuters

eksplozija, Pariz, 12. 1. 2019 Novice Pariz: v eksploziji v pekarni umrli trije ljudje, tudi dva gasilca gasilci Kanada Novice V požaru v Kanadi umrlo sedem otrok ene družine požar Novice V požaru hiše v Slovenskih goricah umrla starejša zakonca Požar Pariz Novice Za smrtonosen požar v Parizu obtožena ženska s psihičnimi težavami požar Jesenice, bolnišnica Novice Jeseniška bolnišnica po požaru: večmilijonska sanacija ali novogradnja?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin