Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2017,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

Natisni članek

požar Teheran gasilci

Četrtek, 19. 1. 2017, 10.14

6 let, 6 mesecev

V požaru se je zrušila najvišja stavba, umrlo najmanj 20 gasilcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

1

V Teheranu se je sredi požara porušila najstarejša stolpnica v Iranu, 17-nadstropna stavba Plasco. Pri tem je pod ruševinami umrlo najmanj 20 gasilcev, ki so gasili požar v zgornjih nadstropjih stavbe. Pod ruševinami je ujetih še 20 do 25 gasilcev.

Požar je izbruhnil v zgornjih nadstropjih stavbe. Klicu na pomoč se je odzvalo 200 gasilcev, ki so se lotili evakuacije stavbe in gašenja požara. Medtem se je najstarejša stavba v mestu porušila.

"Do zdaj je več kot 20 naših kolegov iz gasilskih enot izgubilo življenje med reševanjem drugih," je za iransko državno televizijo povedal župan Teherana Mohamad Bager Galibaf. Pred tem je dejal, da je pod ruševinami ujetih 20 do 25 gasilcev.

Tiskovni predstavnik teheranskih gasilcev Džalal Maleki pa je dejal, da ne more potrditi smrtnih žrtev in da jih ne more uradno razglasiti za mrtve, ker trupel še niso potegnili izpod ruševin.

Požar v zgornjih nadstropjih 17-nadstropne stolpnice Plasco je izbruhnil danes. Poslopje so hitro evakuirali, gasilci pa so priskočili na pomoč. Gašenje je televizija prenašala celo v živo in med tem se je stavba tudi zrušila.

"Večkrat smo opozorili upravljavce stavbe na pomanjkljivo varnost," je še dejal Maleki, ki je opozoril, da je bilo v stavbi premalo gasilnih aparatov. "Tudi na stopnišču so hranili oblačila, kar je proti varnostnim standardom. Upravnik se ni zmenil za opozorila," je dodal.

Iranski predsednik Hasan Rohani je odredil preiskavo.

Stavbo je v 60. letih zgradil iransko-judovski poslovnež Habibolah Elganian. Dokončali so jo leta 1962, bila pa je prva stolpnica v Iranu in Teheranu. V Plascu so bili nakupovalno središče in delavnice z oblačili, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Elganiana so aretirali zaradi povezav z Izraelom in ga po islamski revoluciji obsodili na smrtno kazen.
Ne spreglejte