Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2012,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Norveška

Četrtek, 18. 10. 2012, 9.20

8 let

V Oslu začetek pogovorov med kolumbijsko vlado in gibanjem Farc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mirovni pogovori med kolumbijsko vlado in levičarskim uporniškim gibanjem Farc naj bi po skoraj pol stoletja vendarle končali prelivanje krvi v državi.

Pogovori danes potekajo na neznani lokaciji v norveški prestolnici, drugi krog pa naj bi sledil prihodnji teden na Kubi. "Obe strani sta tukaj," je za potrdil neimenovani vir v Oslu, ostalih podrobnosti pa ni razkril. Na za javnost zaprtih pogovorih naj bi sicer govorili o številnih temah, med drugim o razvoju podeželja v Kolumbiji, bodoči vlogi upornikov Farca v političnem življenju, dokončni zaustavitvi sovražnosti in boju proti trgovini z mamili, ki predstavlja glavni vir financiranja upornikov.

Kolumbijska vlada pred pogovori izrazila zmeren optimizem Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je v preteklosti zavrnil možnost prekinitve spopadov, preden bi dosegli celovit mirovni dogovor, a je pričakovati, da bo Farc odprl tudi to temo.

Kolumbijska vlada je pred začetkom pogovorov glede morebitnega dogovora izrazila zmeren optimizem. "Ne želimo ustvarjati napačnih pričakovanj, menimo pa, da obstajajo strukturni elementi, ki nam dajejo upanje, da bomo prišli do dobrih novic za Kolumbijo," je pred odhodom iz kolumbijske prestolnice Bogota dejal vodja vladne pogajalske delegacije Humberto de la Calle.

Norveška in Kuba pobudnici za končanje spora Norveška je skupaj s Kubo pobudnica mirovnega procesa, s katerim naj bi končali najdlje trajajoči konflikt v Latinski Ameriki, ki je v zadnjih 50 letih zahteval več sto tisoč smrtnih žrtev.

Za ZDA in EU je Farc teroristična organizacija. Ustanovili so jo leta 1964 in velja za največjo uporniško skupino v Latinski Ameriki z okoli 9200 oboroženimi borci. V zadnjih letih je Farc doživel številne udarce, saj je bilo ujetih ali ubitih več njegovih vodilnih pripadnikov, število članov pa se je v primerjavi z 90. leti minulega stoletja, ko je bilo gibanje na vrhuncu, prepolovilo.

Tokratni pogovori so že četrti poskus za končanje nasilja v Kolumbiji po letu 1984.

Ne spreglejte