Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2019,
12.37

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Natisni članek

morje podnebne spremembe

Nedelja, 8. 12. 2019, 12.37

4 leta, 4 mesece

V oceanih vse manj kisika, ribe in ribištvo vse bolj ogroženi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

ocean morje ribe | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vse nižja raven kisika v morjih zaradi podnebnih sprememb postaja vse večja grožnja ribjim staležem, ribištvu in obalnim skupnostim, ki živijo od ribištva.

Te ugotovitve je v novem poročilu na konferenci ZN o podnebnih spremembah COP25 v Madridu predstavila Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN). Ugotovili so, da je po svetu okoli 700 morskih območij z nizkimi ravnmi kisika, kar je znatno več v primerjavi s 60. leti prejšnjega stoletja, ko jih je bilo vsega 45, piše v poročilu z naslovom Deoksigenacija oceana: težava vsakogar.

"Nenadzorovan eksperiment", ki ga človeštvo izvaja na oceanih

"To je morda zadnji klic nenadzorovanega eksperimenta, ki ga človeštvo izvaja na svetovnem oceanu, medtem ko se ogljični izpusti še naprej povečujejo," je dejal eden od urednikov poročila Dan Laffoley.

Glede na poročilo sta za padajočo vsebnost kisika v oceanih dva glavna vzroka, in sicer globalno segrevanje in onesnaženje s hranili iz kmetijstva.

ocean morje ribe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če se morska voda segreva, navadno vsebuje manj kisika,in onesnaženje voda s hranili iz ribogojnic ali gnojili iz kmetijstva, zlasti v obalnih regijah, vodi do povečane rasti alg, ki porabijo kisik. V vodah, v katerih ni dovolj kisika, bolje preživijo mikrobi, meduze in sipe kot ribe.

Baltsko in Črno morje sta največja zaprta morska ekosistema z nizko vsebnostjo kisika, še piše v poročilu. Medtem ko v Črnem morju za to delno obstajajo naravni razlogi, sta v Baltskem morju glavna vzroka uporaba gnojil in podnebne spremembe.

Tune in morski psi se bodo umikali v plitvejša morja in postali lažji plen

Izguba kisika že spreminja ravnotežje življenja v morju v škodo določenih vrst. Tuna in morski pes potrebujeta na primer veliko kisika zaradi svoje velikosti in energijskih potreb. Oba se bosta prisiljena umakniti v relativno bogate kisikove plasti v plitvejših vodah, zaradi česar bosta lažji plen, kar bo vodilo v čezmerni ribolov, še navaja poročilo.

ocean morje ribe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ocenjujejo tudi, da bodo oceani glede na zdajšnji trend do leta 2100 na svetovni ravni izgubili od tri do štiri odstotke svojega kisika. Večina izgube naj bi bila na zgornjih tisoč metrih, ki so najbogatejši del oceana za biotsko raznovrstnost.

Oglejte si še:

Greta Thunberg
Novice Fenomen Grete Thunberg: "Ne potrebujemo preplaha, potrebujemo ukrepe" #video
Chennai, onesnaženo morje, pena
Novice Penasto morje razveselilo otroke, a vzrok je skrb vzbujajoč #video
Ne spreglejte