SiolNET. Novice Svet
3,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Penasto morje razveselilo otroke, a vzrok je skrb vzbujajoč #video

3,28

termometer

Priljubljeno plažo v indijskem mestu Čenaj je prekrilo penasto morje. Posnetki in fotografije prikazujejo otroke in odrasle med brezskrbno zabavo na plaži, a vzrok je skrb vzbujajoč. Penasto morje je namreč nastalo zaradi onesnaženja.

Splet dnevno preplavljajo posnetki onesnaževanja ali posledic podnebnih sprememb, ki jih povzročamo ljudje z onesnaževanjem. Eden zadnjih prihaja iz Indije, kjer je morje v zadnjih dneh postalo penasto. Kot poroča APF, bi lahko pena, ki ima močan vonj, nastala zaradi industrijskih odpadkov in komunalnih odplak.

Chennai, onesnaženo morje, pena | Foto: Reuters Foto: Reuters

Onesnaženje indijske plaže sovpada z začetkom podnebne konference, ki danes odpira vrata v Madridu. Na konferenci bodo pogajalci iz okoli 200 držav poskusili oblikovati pravila za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma v letu 2021. Slovenijo v Madridu zastopa okoljski minister Simon Zajc.

Poplavljanje morja v Izoli. Novice Gladina morja se bo močno dvignila, poplave v Piranu in Izoli bodo stalnica #video

Pariški sporazum: Omejitev dviga povprečne globalne temperature

Pariški sporazum svet zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo. Konec leta 2015 ga je podpisalo 195 držav, doslej ga je ratificiralo 187 pogodbenic, tudi Slovenija.

Sporazum, ki so ga mnogi svetovni voditelji označili za zgodovinskega, napoveduje prehod v nizkoogljično družbo in v prihodnosti tudi dobo brez fosilnih goriv, nam je ob sprejemu sporazuma leta 2015 povedal Zoran Kus, ki se je na pariški podnebni konferenci pogajal v imenu Slovenije.

Novice Zgodovinski podnebni dogovor: kaj bo morala storiti Slovenija

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin