Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2015,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francija Azurna obala neurje poplave

Nedelja, 4. 10. 2015, 9.07

8 let

V neurju in poplavah na Azurni obali več mrtvih (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nad francosko Azurno obalo so se v soboto razbesnela huda neurja, ki so jim sledile poplave. Pri tem je po najnovejših podatkih oblasti umrlo 17 ljudi, štiri še pogrešajo.

Francoski predsednik Francois Hollande, ki je obiskal prizadeta območja, je opozoril, da število žrtev še ni končno.

"Zdaj moramo biti hitri, učinkoviti in usklajeni," je ob tem pozval Hollande med obiskom v kraju Biot nedaleč od Cannesa. Prebivalce pa je opozoril, da so razmere na številnih cestah še vedno nevarne, zato jih je pozval k previdnosti.

Med neurjem, ki ga številni opisujejo kot sodni dan, je ponekod v treh urah padlo celo do 180 milimetrov dežja.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so tri žrtve utonile v domu za ostarele v Biotu, ki ga je poplavila reka Brague, ko je prestopila bregove.

Najbolj dramatično je v naselju Mandelieu-la-Napule na obrobju Cannesa, kjer je umrlo sedem ljudi, enega človeka pa še pogrešajo. Številni so izgubili življenje, ko so v neurju skušali parkirati svoja vozila na varno, pri tem pa jih je v parkirnih hišah presenetila voda. Koliko ljudi je utonilo, še ni natančno znano, saj je voda ponekod tako motna, da gasilci ne vidijo morebitnih žrtev.

Trije ljudje so utonili v avtomobilu, ki je obtičal v poplavljenem predoru v kraju Vallauris-Golfe Juan, o še eni žrtvi pa poročajo iz avtokampa v Antibesu, kjer eno osebo še pogrešajo.

V znanem letoviškem mestu Cannes so v neurju umrli trije ljudje, dva človeka še pogrešajo. Župan Cannesa David Lisnard je pojasnil, da je voda na ulicah mesta segala več kot meter visoko in da je več avtomobilov odplaknilo v morje. "Rešili smo veliko ljudi, zdaj moramo biti pozorni na tiste, ki bi želeli ujmo izkoristiti za plenjenje," je poudaril. Povedal je še, da so za 120 ljudi, ki jih je prizadela ujma, v mestu uredili začasno nastanitev.

Zaradi neurij in poplav so bile na Azurni obali ponoči zaprte številne ceste. Na tirih je obtičalo več kot deset vlakov s skupno več sto potniki, ki so jim francoske železnice zagotovile hrano in odeje. Med njimi so tudi italijanski romarji, ki so se vračali iz romarskega središča Lurd.

Brez elektrike je bilo dopoldne kakih 27.000 gospodinjstev, od tega 14.000 le v Cannesu. Po navedbah gasilcev je poplavljenih več avtokampov na območju, številni turisti pa so se pred vodo zatekli na strehe kamp prikolic. Kakih 500 turistov se je pred neurjem zateklo na letališče v Nici.

Tokratna ujma je po razsežnostih podobna tisti, ki je območje na jugu Francije prizadela junija 2010, ko je umrlo 256 ljudi.

Posledice neurja na jugu Francije:

Ne spreglejte