Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2020,
8.42

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Natisni članek

WHO cepivo Nemčija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 18. 6. 2020, 8.42

3 leta, 10 mesecev

Upajo, da bo cepivo proti covidu-19 na voljo še letos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Koronavirus, Covid-19, cepivo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da bo do konca leta na voljo vsaj eno cepivo proti bolezni covid-19. Napovedi so vedno težavne, a če se bodo zdajšnje raziskave nadaljevale brez zapletov, bi lahko letos izdelali nekaj sto milijonov primerkov cepiva, prihodnje leto pa do dve milijardi, je danes v Ženevi ocenila vodja znanstvenikov WHO Soumya Swaminathan, piše STA.

18:57

Rast smrti v Italiji

18:03

Umrlo 500 zdravst. delavcev

15:20

Turistični boni tudi v Italiji

  • 18:57

    Rast smrti v Italiji

    V Italiji se je znova povišalo število smrtnih primerov zaradi okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so namreč zabeležili 66 novih smrtnih primerov zaradi covida-19 in tudi 333 novih okužb, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Rimu.

    Skupno so v Italiji od razglasitve pandemije 20. februarja zabeležili 34.514 smrti zaradi covida-19. Aktivno okuženih v državi je še 23.101, v bolnišnicah pa imajo 2867 bolnikov. V zadnjem dnevu se je rahlo zvišalo število bolnikov na intenzivni negi, in sicer s 163 na 168 bolnikov. (STA)

  • 18:03

    Umrlo 500 zdravst. delavcev

    V Rusiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 489 zdravstvenih delavcev, ki so jim potrdili okužbo, je danes sporočila Ala Samojlova, vodja državnega zdravstvenega regulatorja Roszdravnadzor. To je veliko več, kot so oblasti potrdile doslej. Ministrstvo za zdravje je 26. maja poročalo o smrti 101 zdravstvenega delavca zaradi covida-19.

    Na virtualni konferenci je Smajlova danes priznala, da je bilo na začetku epidemije nekaj pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce, da pa danes skoraj ne prejmejo nobenih pritožb, da ne bi imeli ustrezne zaščite ali da jih ne bi testirali na okužbo z novim koronavirusom.

    V državi je zaradi covida-19 doslej umrlo 7660 ljudi, pri čemer upoštevajo le smrti, pri katerih je covid-19 naveden kot glavni vzrok smrti. Okužb z novim koronavirusom so doslej potrdili 561.091, v zadnjem dnevu 7790. (STA)

  • 15:20

    Turistični boni tudi v Italiji

    Italijanske oblasti so danes predstavile podrobnosti nove sheme turističnih bonov, vredne 2,4 milijarde evrov, s katero želijo pomagati turističnemu sektorju, da se znova postavi na noge. Bone bodo v višini do 500 evrov dobila gospodinjstva z nižjimi dohodki. V Italiji bodo do turističnih bonov upravičena gospodinjstva, ki imajo manj kot 40.000 evrov dohodkov na leto. Kot so pojasnili v italijanskem davčnem uradu, bodo enočlanska gospodinjstva prejela bon v višini 150 evrov, par 300 evrov, družine z enim ali več otroki pa 500 evrov.

    Upravičenci bodo lahko bone porabili v Italiji za plačilo nastanitve, in sicer med 1. julijem in 31. decembrom. Ob plačilu bodo dobili 80-odstotni popust, preostalih 20 odstotkov pa bodo lahko uveljavljali naknadno pri davčnem uradu.

    Turizem predstavlja okoli 13 odstotkov italijanskega bruto domačega proizvoda, pandemija covida-19 pa je sektor spravila na kolena. To poletje naj bi izgubil 3,2 milijarde evrov prihodkov. (STA)

Trenutno se nadaljujejo raziskave za približno 200 morebitnih cepiv. Približno deset so jih že preizkusili na ljudeh. "Tudi če se prvo ali drugo cepivo ne bo izkazalo za to, kar je obljubljalo, ne smemo izgubiti upanja," je danes še izjavila Swaminathanova. Pri tem je opozorila, da so velik izziv zmogljivosti za izdelavo cepiva, a so se številna podjetja že podala v velike naložbe, piše STA.

Kdo vse bi lahko bil na prednostnem seznamu

WHO sodeluje z vsemi državami sveta pri dogovoru o prioritetah razdeljevanja cepiva. Izogniti bi se morali temu, da bi si katera od držav cepivo zagotovila zgolj zase, na prednostnem seznamu pa bi lahko bili zdravstveno osebje in negovalci, policisti, prodajalci, starejši ljudje in kronični bolniki, je še dejala Swaminathanova, piše STA.

Kompromisov na račun varnosti ne smemo sklepati

Ob tem je opozorila, da kljub temu, da se cepivo razvija rekordno hitro, ne bi smeli sklepati kompromisov na račun varnosti. Prav tako ni izključila možnosti redkih stranskih učinkov cepljenja. "Tveganje in koristi je treba vedno dobro pretehtati. Na svetu ni ničesar brez ničelnega tveganja," je še dejala po poročanju STA..

V nemškem živilskem obratu več sto okuženih, v karanteno več tisoč ljudi

V Nemčiji je moralo medtem v karanteno več tisoč ljudi, potem ko so v mesnopredelovalnem obratu v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija potrdili več sto okužb z novim koronavirusom. V kraju Gütersloh in okolici so v sredo preventivno zaprli vrtce in šole, piše STA.

Nemčija koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

V tovarni, ki začasno ne obratuje, so doslej potrdili več kot 650 okužb. Testirali so več kot tisoč zaposlenih, še več tisoč ljudi pa še čaka na testiranje, poroča britanski BBC.

Preventivno so dali v karanteno vse okužene in tiste, ki še čakajo na rezultate, ter njihove stike. Glede na ocene je v karanteni okoli sedem tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa, piše STA.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozdravila preventivne ukrepe za zajezitev nadaljnjega širjenja virusa.

Še eno žarišče pa se je pojavilo v Berlinu v naselju stanovanjskih blokov. Za zdaj so potrdili 70 primerov okužb, več blokov je v karanteni, še piše STA.

meja
Novice Slovenija z jutrišnjim dnem zaostruje vstop v državo #video
Bojana Beović
Novice Beovićeva: Rast števila okužb nas zelo skrbi #video
Ne spreglejte