SiolNET. Novice Svet
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji zaradi suše rekorden upad gladine Rena

0,25

termometer

Reka Ren
Foto: Reuters

Gladina reke Ren je v Nemčiji zaradi več mesecev suše močno upadla, kar povzroča največ preglavic predvsem v vodnem prometu. Presahnjeno rečno dno pa je razkrilo tudi številne predmete, ki so bili več desetletij skriti pod gladino, med njimi tudi bombo iz druge svetovne vojne.

Gladina reke Ren je danes dosegla zgolj 77 centimetrov, kar je štiri centimetre manj od prejšnjega najnižjega rekorda, ki so ga zabeležili leta 2003, so sporočile oblasti mesta Köln v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Vremenoslovci sicer za prihodnji teden napovedujejo padavine, vendar ob tem opozarjajo, da ne bodo zadostovale za vnovično nemoteno delovanje te najbolj pomembne nemške plovne poti.

vreme Novice Priča smo ekstremnim vročinskim valovom, življenje se bo korenito spremenilo

Linijske potniške ladje, ki povezujejo Köln in Mainz, so zaradi prenizkega vodostaja že od ponedeljka zasidrane v pristaniščih. Še vedno sicer plujejo tovorne ladje, vendar so morale te občutno zmanjšati tovor na krovu.

Upad gladine Rena je poleg nevarnosti nasedanja ladij razkril še eno grožnjo. Na presahnjenem rečnem dnu so namreč našli 50-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne. Oblasti jo bodo odstranile v prihodnjih dneh, vodni promet v okolici pa je do takrat zaustavljen.

vreme Novice Topel val nad Evropo: temperature do 30 stopinj Celzija

Večmesečna suša je sicer povzročila močan upad gladine številnih rek in jezer po vsej državi. Med drugim je suša prizadela tudi Bodensko jezero in jezero Biggesee ter reki Donavo in Labo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin