Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
9.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kenija napad univerza

Četrtek, 2. 4. 2015, 9.39

7 let, 12 mesecev

V napadu v Keniji ubitih najmanj 147 ljudi (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kenijski vojaki so ubili štiri pripadnike somalijske islamistične milice al Šebab, ki so sodelovali v krvavem napadu na univerzo. V napadu, najhujšim od leta 1998, je bilo ubitih najmanj 147 ljudi.

Kot so sporočile pristojne kenijske oblasti, je v napadu skrajne milice al Šebav umrlo najmanj 147 študentov. Potem ko so oboroženi napadalci napadli univerzo na severovzhodu Kenije, je posredovala vojska in varnostne sile so po 16 urah prevzele nadzor nad kampusom.

Napadalci naj bi v kampus vdrli z granatami Iz kampusa univerze v Garissi, kakih 150 kilometrov od meje z nemirno Somalijo, je bilo ves dan slišati streljanje in eksplozije. Napadalci naj bi v kampus med drugim vdrli z granatami. Potem ko so pobili več ljudi, so zajeli še več deset talcev.

Zadržujejo študente krščanske veroizpovedi, muslimane so izpustili Odgovornost za napad je prevzela skrajna milica al Šebab, šlo pa naj bi za maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji. Predstavnik skupine je povedal, da napadalci zadržujejo le študente krščanske veroizpovedi, muslimane pa so izpustili.

Ni znano, koliko teroristov je napadlo univerzo Koliko je napadalcev, za zdaj ni znano. Notranji minister je sporočil le, da so doslej ubili štiri in da območje kampusa sedaj preiskujejo.

Za organizatorjem napada je razpisana nagrada Kenijske varnostne agencije so medtem objavile fotografijo domnevnega organizatorja napada, poveljnika milice al Šebab Mohameda Mohamuda in zanj ponudile 200.000 evrov nagrade. Šejk Mohamed je sicer Kenijec, nekdanji učitelj korana iz Garisse, ki se je pridružil somalijski milici in se v njej hitro vzpenjal po lestvici. Na begu naj bi bil od decembra, ko so ga povezali z napadom Šebaba, v katerem je bilo ubitih kakih 60 ljudi, a do danes je bila za njegovo ujetje razpisana desetkrat nižja nagrada kot po novem.

V istočasnih bombnih napadih na ameriški veleposlaništvi v Nairobiju in v tanzanijskem Dar es Salaamu je bilo leta 1998 ubitih več sto ljudi. napadi so prvič usmerili pozornost na Osamo bin Ladna in Ajmana al Zavahirija in njuno teroristično organizacijo Al Kaido.

Ne spreglejte