Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2022,
11.28

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

talibani Afganistan

Ponedeljek, 8. 8. 2022, 11.28

1 leto, 8 mesecev

V napadih v Afganistanu v minulih dneh na desetine mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Afganistan | Za bombna napada minuli petek in soboto v prav tako šiitskem zahodnem predelu mesta je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država. | Foto Guliverimage

Za bombna napada minuli petek in soboto v prav tako šiitskem zahodnem predelu mesta je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Foto: Guliverimage

V afganistanski prestolnici Kabul je bilo po podatkih Združenih narodov v minulih dneh ubitih ali ranjenih več kot 120 ljudi. Misija Združenih narodov v Afganistanu (Unama) je talibanske oblasti pozvala, naj zagotovijo večjo varnost manjšinam, da bodo lahko te svoje verske obrede praznovale brez grožnje z napadi.

Po poročanju lokalnih medijev je bil v nedeljskem napadu, tretjem v treh dneh, tarča avtobus v večinsko šiitskem delu Kabula. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Napade prevzela Islamska država

Za bombna napada minuli petek in soboto v prav tako šiitskem zahodnem predelu mesta je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država. Talibanske oblasti se do napadov niso opredelile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šiiti so v Afganistanu v manjšini. Zadnji napadi so se zgodili v času, ko se šiitski muslimani pripravljajo na praznovanje ašure, ko obeležujejo mučeništvo imama Huseina, vnuka preroka Mohameda, ki je umrl v bitki pri Karbali konec 7. stoletja.

Islamska država v Afganistanu od leta 2015

Islamska država izvaja napade v Afganistanu od leta 2015 in se bori tudi proti talibanom, ki so avgusta lani prevzeli nadzor v državi. Od takrat je izvedla vrsto smrtonosnih napadov, večinoma uperjenih proti verskim manjšinam, še poroča dpa.

Ayman al-Zawahiri
Novice ZDA bombardirale Afganistan: ubit vodja Al Kaide
Ayman al-Zavahiri
Novice ZDA opozarjajo svoje državljane: včerajšnji atentat bi lahko imel posledice
Ne spreglejte