Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 7. 2021,
14.48

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,12

2

Rusija Španija virus cepljenje okužba COVID-19 Koronavirus

Natisni članek

Torek, 6. 7. 2021, 14.48

3 leta, 1 mesec

V Grčiji strm porast novih okužb. Kaj to pomeni? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,12

2

V Grčiji se je v zadnjem tednu dni število novih okužb z novim koronavirusom več kot podvojilo. V zadnjih 24 urah so v državi s približno 11 milijoni prebivalcev po podatkih grškega ministrstva za zdravje zabeležili 1797 novih okužb. Pretekli teden so jih na dan potrdili od 600 do 700. 

19:21

Rusija

14:41

Izrael

14:40

Nemčija

14:37

Španija

  • 19:21

    Rusija

     V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 737 covidnih bolnikov, kar je po vztrajnem naraščanju smrtnih žrtev najvišje število preminulih v obdobju 24 ur doslej. Visoko število smrti sovpada z novim valom okužb z novim koronavirusom, zlasti z različico delta.

    Rusija je v zadnjih osmih dneh šestkrat presegla predhodno najvišje število smrti v enem dnevu, tokrat pa je prvič doslej v obdobju 24 ur zaradi covida-19 umrlo več kot 700 ljudi. Skupno je doslej v državi umrlo več kot 139.300 ljudi. 

    Središče širjenja virusa v državi je Moskva, kjer različica delta predstavlja že okrog 90 odstotkov novih primerov, je povedal župan mesta Sergej Sobjanin. Vsem uradom je odredil, naj pošljejo domov tretjino necepljenih uslužbencev, restavracije pa lahko sprejemajo le cepljene proti covidu-19 ali tiste, ki so ga v zadnjih šestih mesecih preboleli.

    Do danes se je v Moskvi z obema odmerkoma cepilo le 1,8 milijona od 12 milijonov prebivalcev, izhaja iz podatkov na spletni strani Gogov, ki sledi epidemiološkim podatkom v različnih delih Rusije. V celotni državi s približno 146 milijoni prebivalcev je v celoti cepljenih 18,2 milijona ljudi. 

  • 14:41

    Izrael

    Izraelska vlada je napovedala izmenjavo okoli 700.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetij BioNTech in Pfizer z Južno Korejo. Kot je pojasnil premier Naftali Bennett, bo večji količini cepiv konec julija potekel rok, zato bodo omenjene odmerke nemudoma poslali v Južno Korejo, ta pa jim bo to vrnila septembra in oktobra.

    To pomeni, da bo Seul v začetku jeseni 700.000 odmerkov cepiva poslal Izraelu.

    Izrael je podobno izmenjavo v sredini junija načrtoval s palestinskimi oblastmi, a ta ni uspela. Takrat je šlo za milijon odmerkov cepiva, a po dostavi prvih 100.000 so Palestinci od izmenjave odstopili, saj da ti zaradi skorajšnjega izteka roka ne ustrezajo zahtevanim standardom.

    V Izraelu sicer kljub visoki stopnji precepljenosti - v celoti je cepljenih 56 odstotkov prebivalstva - število okužb z novim koronavirusom zadnja dva tedna znova občutno narašča. V nedeljo so po podatkih ministrstva za zdravje okužbo potrdili pri 344 ljudeh. Pred tem so jih več kot 300 nazadnje potrdili v začetku aprila.

    Za večino okužb je odgovorna različice delta, med okuženimi pa so številni mladi. 

  • 14:40

    Nemčija

    Nemčija bo v sredo odpravila prepoved potovanj iz Velike Britanije, Portugalske, Rusije, Indije in Nepala, je v ponedeljek odločil nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI). Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19, ob prihodu iz teh držav v Nemčijo ne bo treba v karanteno.

    Velika Britanija, Portugalska, Rusija, Indija in Nepal so trenutno uvrščeni na nemški seznam držav, kjer se širijo nove različice novega koronavirusa. V Nemčijo lahko iz teh držav trenutno vstopajo samo nemški državljani in prebivalci. Prišleki morajo ob prihodu za dva tedna v karanteno, ki je ne morejo skrajšati niti z negativnim izvidom testiranja na novi koronavirus.

    Od srede bo teh pet držav uvrščenih na seznam držav z visoko incidenco okužb, piše na spletni strani RKI. Nemčija tako odpravlja prepoved potovanj iz teh držav. Tistim, ki so v celoti cepljeni proti covidu, ne bo treba v karanteno. Necepljeni pa bodo morali v desetdnevno karanteno. Z negativnim izvidom testa na novi koronavirus jo bodo lahko prekinili po petih dneh.

    Nemški imunologi: Kolektivne imunosti brez cepljenja otrok ne bo

    Kolektivne imunosti proti covidu-19 po vsej verjetnosti ne bo mogoče doseči brez cepljenja otrok in najstnikov, ocenjuje Nemško združenje za imunologijo (DGfI). V Nemčiji so doslej s prvim odmerkom cepili dobrih 56 odstotkov, v celoti pa 39 odstotkov prebivalstva. A cepljenje napreduje vse počasneje, do želene precepljenosti pa je še daleč.

    Ponavadi je kolektivna imunost dosežena, ko je proti patogenu zaščitenih od 60 do 70 odstotkov prebivalstva. A to velja ob predpostavki, da se patogen v teh posameznikih ne more množiti. Pri virusu sars-cov-2 pa je zadeva drugačna, saj ga lahko ljudje, čeprav so cepljeni in sami brez simptomov, prenašajo, je za več nemških medijev pojasnil podpredsednik DGfI Reinhold Förster.

    S širjenjem različice delta se situacija še poslabšuje, saj je ta veliko bolj nalezljiva ter se v veliki meri širi med adolescenti in otroki. Dokler te skupine prebivalstva ne bomo cepili ali bo cepljena le v manjši meri, kolektivne imunosti ne bomo imeli. 

  • 14:37

    Španija

    V Španiji so se epidemiološke razmere v zadnjih dneh občutno poslabšale, saj se je izrazito povečalo število novih okužb z novim koronavirusom zlasti pri mladih. Oblasti zato znova razmišljajo o zaostritvi ukrepov, medtem ko se pospešuje cepljenje proti covidu-19. 

    "Dnevne številke sploh niso dobre," je v ponedeljek zvečer dejal glavni epidemiolog španskega ministrstva za zdravje Fernando Simon in pojasnil, da "so bili ti podatki med različnimi starostnimi skupinami zelo različni" ter da je "stopnja incidence med mladimi blizu 600".

    Stopnja incidence je bila v ponedeljek v Španiji višja od 200, in sicer 204 na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Še v petek, ko so bili podatki nazadnje objavljeni, je bila stopnja incidence 152,8.

    Špansko ministrstvo za zdravje je v ponedeljek sporočilo, da so v zadnjih 72 urah potrdili 32.607 novih okužb. Epidemiolog Simon je razmere ocenil kot "zapletene", a dodal, da se število na novo okuženih ne odraža v številu hospitalizacij ali mrtvih.

    V Španiji medtem pospešujejo kampanjo cepljenja prebivalstva. Doslej je bilo precepljenih 40,3 odstotka od približno 47 milijonov prebivalcev Španije, medtem ko je en odmerek cepiva prejelo 55,9 odstotka prebivalcev.

    Zaradi slabšanja razmer v več regijah, med njimi v Andaluziji in Kataloniji, oblasti razmišljajo o zaostrovanju ukrepov še ta teden.

    V Španiji, ki je v pandemiji covida ena najbolj prizadetih držav v Evropi, se je doslej z novim koronavirusom okužilo 3,8 milijona ljudi, umrlo je 81.000 bolnikov s covidom.

Več kot polovico novih okužb z virusom sars-cov-2 so potrdili pri mlajših od 30 let, zaradi česar so se že pojavile domneve, da je porast novih okužb povezan z živahnim nočnim življenjem. Grčija je minuli teden odpravila policijsko uro, ki je veljala od 1.30 do 5. ure. Poleg tega naj bi bila za porast novih okužb kriva prisotnost različice delta.

Po poročanju grških medijev naj bi vlada že razmišljala o ponovni uvedbi ukrepov za zajezitev okužb, kot sta nočna omejitev gibanja in prepoved potovanj. Omejevalni ukrepi naj bi sicer veljali za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19. Prav tako nameravajo v Grčiji okrepiti kampanjo za cepljenje, med drugim z mobilnimi centri za cepljenje v počitniških krajih.

Ne spreglejte