Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 3. 2021,
10.24

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Aung San Su Či državni udar Mjanmar

Sreda, 3. 3. 2021, 10.24

3 leta, 1 mesec

V Mjanmaru v streljanju varnostnih sil na protestnike več mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Mjanmarski vojak | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Mjanmaru so varnostne sile tudi danes v več mestih streljale na protestnike, ki nasprotujejo vojaški hunti. Pri tem naj bi uporabile tako gumijaste kot prave naboje, ubitih je bilo najmanj deset ljudi.

Protesti v Mjanmaru
Novice Mjanmar: G7 in EU obsodili nasilje vojaške hunte nad protestniki

Razmere v Mjanmaru, kjer se nadaljujejo protesti, odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast, se še naprej zaostrujejo. Protesti tudi danes potekajo v številnih mestih, policija poskuša protestnike razgnati s silo. V mestu Myingyan je policija protestnike poskušala razgnati s solzivcem, nanje je na podlagi pričanj očividcev streljala z gumijastimi naboji in tudi s pravim strelivom. Ranjenih je bilo najmanj deset ljudi, en protestnik je umrl.

Protesti se nadaljujejo tudi v Yangonu

Protesti so se danes nadaljevali tudi v največjem mjanmarskem mestu Yangon, kjer so protestniki s pomočjo improviziranih barikad iz pnevmatik in bodeče žice blokirali glavne ceste in poskušali upočasniti policijo. V spopadih s policijo je bilo v predmestju mesta poškodovanih najmanj 19 ljudi, tudi z gumijastimi naboji. V treh mestih v osrednjem delu države, v regijah Monywa in Sagaing, je bilo ubitih najmanj sedem protestnikov. V drugem največjem mestu Mandalay sta bila ubita dva protestnika, eden s strelom v glavo, so za AFP potrdili zdravniški viri.

Protestniki zahtevajo odhod hunte in izpustitev zaprte voditeljice Aung San Suu Kyi ter drugih predstavnikov civilnih oblasti. Na nedeljskih protestih po vsej državi je bilo ubitih najmanj 18 ljudi, še 30 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili Združeni narodi. Vojaška hunta je tudi vložila kazenske ovadbe proti več pridržanim novinarjem, med njimi je fotograf ameriške tiskovne agencije Associated Press. Grozi jim do tri leta zapora.

Po podatkih združenja za pomoč političnim zapornikom so od vojaškega udara aretirali več kot 1.200 ljudi, od katerih jih je 900 še vedno zaprtih ali pa so obtoženi. Resnično število je verjetno veliko višje, saj so državni mediji samo v nedeljo poročali o 1.300 aretiranih. V torek so jih samo v Yangonu izpustili 500, piše STA.

Preberite še:

Protesti v Mjanmaru
Novice Množični protesti v Mjanmaru, vojska pripravljena uporabiti tudi silo
Mjanmar
Novice V Mjanmaru drugi dan množični protesti proti vojaškemu prevratu
Mjanmar
Novice Protesti v Mjanmaru se krepijo, hunta blokirala internet
Ne spreglejte