Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2021,
10.24

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

vojska protesti Aung San Su Či Mjanmar

Ponedeljek, 22. 2. 2021, 10.24

3 leta, 2 meseca

Množični protesti v Mjanmaru, vojska pripravljena uporabiti tudi silo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Protesti v Mjanmaru | V Mjanmaru danes potekajo množični protesti proti vojaški hunti, ki je v začetku meseca z državnim udarom prevzela oblast v državi. | Foto Reuters

V Mjanmaru danes potekajo množični protesti proti vojaški hunti, ki je v začetku meseca z državnim udarom prevzela oblast v državi.

Foto: Reuters

V Mjanmaru danes potekajo množični protesti proti vojaški hunti, ki naj bi bili celo največji do zdaj. V številnih mestih po državi se je zbralo več sto tisoč ljudi, in to kljub grožnjam vojske, da je proti protestnikom pripravljena uporabiti tudi silo. Zunanji ministri držav članic EU so medtem danes v Bruslju ostro obsodili vojaški udar v državi in izrazili pripravljenost na sprejetje sankcij proti ljudem, ki so zanj odgovorni.

Ljudje so se množično odpravili na ulice v največjem mestu Yangon, od koder poročajo o okrepljeni prisotnosti varnostnih sil, vključno s policijo in vojaškimi tovornjaki ter postavljenimi barikadami pred četrtjo, ki gosti tuja veleposlaništva. Več tisoč protestnikov, med njimi tudi številni na motornih kolesih, so se zbrali tudi v mjanmarski prestolnici Naypyitaw. O velikih protestih poročajo tudi iz mest Mandalay, Myitkyina in Dawei.

Protestniki zahtevajo odhod vojaške hunte in izpustitev zaprte voditeljice Aung San Su Či. "Sem smo prišli, da se pridružimo protestom, da se borimo, dokler ne zmagamo. Skrbi nas zatiranja, a bomo nadaljevali. Tako jezni smo," je  dejal 23-letni študent v Yangonu. Številna podjetja, tako v Yangonu kot tudi v več drugih velikih mestih, so poleg tega danes zaprta v odgovor na pozive k splošni stavki, ki naj bi gibanju državljanske nepokorščine dala nov zagon.

Današnjega protesta se je po poročanju BBC prijel vzdevek revolucija 22222, ker poteka 22. februarja. Nekateri ga primerjajo z demonstracijami 8. avgusta 1988, znanimi pod vzdevkom vstaja 8888, ko je vojska v poskusu zatrtja protestov ubila več sto ljudi. Protesti v državi potekajo vse od takrat, ko je vojska prvega februarja po desetletju demokracije z udarom prevzela oblast in prijela prej omenjeno voditeljicoo. Istočasno poteka tudi kampanja državljanske nepokorščine, ki je okrnila delovanje številnih vladnih operacij, med drugim tudi podjetij in bank.

Win Htein
Novice V Mjanmaru aretirali desno roko Aung San Su Či

Vojska postopno stopnjuje uporabo sile proti protestnikom

Vojska je v nedeljo podala najbolj grozeče svarilo do zdaj, in sicer, da se njeno potrpljenje izteka. "Protestniki zdaj spodbujajo ljudi, zlasti čustvene najstnike in mlade h konfrontaciji, v kateri tvegajo življenja," so v izjavi na državni televiziji MRTV sporočili predstavniki vojske, ki so protestnike posvarili pred spodbujanjem "izgredov in anarhije". Zaradi te objave je družbeno omrežje Facebook danes zaprlo stran televizije, pred tem pa zaradi nasilja prejšnji konec tedna tudi stran vojske.

Protestniki med drugim zahtevajo izpustitev mjanmarske voditeljice Aung San Su Či. | Foto: Reuters Protestniki med drugim zahtevajo izpustitev mjanmarske voditeljice Aung San Su Či. Foto: Reuters

Mjanmarska vojska sicer že ves čas postopno stopnjuje uporabo sile, ob tem pa se povečuje tudi število političnih zapornikov. Varnostne sile proti demonstrantom uporabljajo gumijaste naboje, vodne topove, včasih pa celo celo prave naboje. Konec tedna sta bila v streljanju na protestnike v Mandalayu ubita dva človeka, še en človek pa je bil ubit v Yangonu. Mlada ženska, ki je postala prva potrjena smrtna žrtev protestov, pa je po tem, ko je njeno življenje 14 dni viselo na nitki, umrla v petek.

Oblasti so glede na navedbe mjanmarskega združenja, ki se trudi pomagati političnim zapornikom, od udara prijele že 640 ljudi. Med njimi so tudi javni uslužbenci in zaposleni v bankah, ki so v okviru protesta proti vojski odkorakali z delovnih mest. O aretacijah poročajo tudi danes, vojska pa ob tem močno omejuje dostop do interneta v državi, še poroča STA.

EU za sankcije proti odgovornim za vojaški udar

Zunanji ministri držav članic EU so danes najostreje obsodili vojaški udar v Mjanmaru in izrazili pripravljenost na sprejetje sankcij proti osebam, ki so neposredno odgovorne zanj. Pozvali so tudi k takojšnji odpravi izrednega stanja, vzpostavitvi legitimne civilne vlade in vzpostavitvi novoizvoljenega parlamenta.

"EU je pripravljena sprejeti omejevalne ukrepe, ki bodo ciljali neposredno odgovorne za vojaški udar in njihove gospodarske interese," piše v sklepih, ki so jih danes sprejeli ministri. Ob tem so vojaške oblasti spet pozvali, naj takoj in brezpogojno izpustijo predsednika Vina Mjinta, civilno voditeljico Aung San Su Či in vse, ki so jih pridržali ali prijeli v povezavi z državnim udarom. Oblasti so pozvali k največji možni zadržanosti, vse strani pa naj se vzdržijo nasilja, poroča STA.

Ne spreglejte