Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
16.43

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

vročina smrt romarska pot Meka

Sreda, 19. 6. 2024, 16.43

1 teden

V Meki med hadžem zaradi vročine umrlo več sto romarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Romarji v Meki | Številni ljudje zadnje dni poročajo o pogrešanih svojcih, ki jih iščejo v bolnišnicah v državi ali pa informacije poskušajo pridobiti na spletu. | Foto Reuters

Številni ljudje zadnje dni poročajo o pogrešanih svojcih, ki jih iščejo v bolnišnicah v državi ali pa informacije poskušajo pridobiti na spletu.

Foto: Reuters

Glede na poročila več držav naj bi med hadžem, romanjem muslimanov v Savdski Arabiji, umrlo več sto romarjev, večina zaradi visokih temperatur, ki so v Meki presegle 50 stopinj Celzija. Glede na zadnje navedbe enega od diplomatov je med žrtvami najmanj 600 egiptovskih romarjev. Uradna številka potrjenih smrtnih žrtev se sicer giblje okrog 90.

Poleg Egipta so smrtne žrtve med drugim potrdili tudi Jordanija, Indonezija, Iran, Senegal, Tunizija in Indija. Ta je danes poročala o najmanj 68 smrtnih primerih, še več ljudi naj bi pogrešali. Medtem ko egiptovski viri kot razlog za večino smrti navajajo vročino, drugi ne govorijo o natančnem vzroku.

Glede na uradno potrjene številke je bilo žrtev najmanj 90. Savdska Arabija zaenkrat informacij o smrtnih žrtvah ni podala, je pa v nedeljo poročala o 2.700 primerih "izčrpanosti zaradi vročine". Lani je umrlo več kot 200 romarjev, večina iz Indonezije.

Številni pogrešajo svojce 

Številni ljudje zadnje dni poročajo o pogrešanih svojcih, ki jih iščejo v bolnišnicah v državi ali pa informacije poskušajo pridobiti na spletu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Hadž je eden od petih stebrov islama, ki naj bi se ga vsaj enkrat v življenju udeležil vsak polnoleten, zdrav in finančno sposoben musliman. Romanje se je v Meki ob žgoči vročini začelo v petek, končalo pa v torek, čeprav nekateri romarji še danes nadaljujejo obrede.

V Meki in tudi drugih svetih krajih se temperature trenutno gibljejo okrog 50 stopinj Celzija. Oblasti vernike pozivajo, naj nosijo senčnike, se sredi dneva ne zadržujejo na prostem in naj pijejo dovolj vode.

Meka, romanje
Novice Na romanju v Meki najmanj 19 mrtvih zaradi vročine
Ne spreglejte