Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2013,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

FDP Nemčija kongres

Sobota, 4. 5. 2013, 8.43

8 let

V luči volitev bundestaga pričakujejo vroč kongres nemške FDP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemški liberalci (FDP), partnerji v koaliciji kanclerke Angele Merkel, imajo izredni kongres stranke, na katerem bodo potrjevali program na septembrskih zveznih parlamentarnih volitvah v Nemčiji.

Izredni kongres FDP v Nürnbergu bo povsem v luči prihajajočih volitev v bundestag, na katerih liberalcem ne kaže najbolje. Kot jim trenutno napovedujejo ankete, bi lahko ostali celo pod pragom, potrebnim za vstop v zvezni parlament.

Kanclerski kandidat FDP je Rainer Brüderle Volitev tokrat ne bo. Odločeno je namreč že, da bo kanclerski kandidat FDP na volitvah Rainer Brüderle, zdajšnji vodja poslanske skupine liberalcev v bundestagu. Na čelo stranke pa je bil pred nedavnim – na rednem kongresu v začetku marca – znova izvoljen Philipp Rösler.

Nekatere teme so še odprte Bodo pa liberalci na kongresu potrjevali svoj volilni program. V njem po pričakovanjih poudarjajo predvsem strogo konsolidacijo javnih financ, stabilnost skupne evropske valute in močno EU ter davčno razbremenitev Nemcev. A nekatere teme ostajajo odprte in se bo o njih v Nürnbergu verjetno še vroče debatiralo, napovedujejo nemški mediji.

Z napetostjo se pričakuje predvsem razprava o minimalnem dohodku, saj so se tako Brüderle in Rösler kot tudi sedanji zunanji minister Guido Westerwelle postavili na stran nadaljnjega določanja minimalnih plač v posameznih branžah in regijah.

To je povzročilo ogorčenje številnih v liberalnih vrstah, ki svarijo pred "socialdemokratizacijo" stranke in poudarjajo, da je prav odločno zavzemanje za popolno avtonomijo v pogajanjih o plačah in kolektivnih pogodbah oziroma za popolno izključitev države iz teh pogajanj eden zaščitnih znakov FDP.

Tudi Rösler, Brüderle in Westerwelle sicer še naprej nasprotujejo kakršnemukoli določanju minimalnega dohodka na širši ravni (za različne panoge in regije), ki bi bil zapisan v zakonu, za kar na primer navijajo opozicijski socialdemokrati (SPD) in Zeleni. Vendarle pa so pripravljeni v luči vse glasnejše razprave o pravičnosti v Nemčiji očitno malce popustiti.

Glavni temi naj bi bili evro in davki V FDP sicer pričakujejo, da bosta glavni predvolilni temi evro in davki. Glede prvega še naprej stavijo na skupno evropsko valuto in tudi na močno EU. Tudi glede davkov ostajajo v FDP pri dosedanjem stališču – davčno breme je treba čim bolj zmanjšati.

Zato tudi po volitvah 22. septembra računajo na oblikovanje črno-rumene koalicije s CDU/CSU, saj so razhajanja med njimi in levousmerjenimi strankami glede davkov prevelika. Nasprotno so pri nekaterih družbenopolitičnih temah stališča liberalcev zelo podobna levim – so npr. za izenačitev istospolnih parov s heteroseksualnimi, ko gre za davke, pokojnine in posvojitve.

Glede dvojnega državljanstva so mnenja različna To pa ne velja za vprašanje dvojnega državljanstva, ki je v FDP skoraj tako vroča tema kot minimalen dohodek. Del stranke predlaga spremembo dosedanjega stališča, tako da bi ta načeloma privolila v možnost dvojnega državljanstva. Za to se na primer zavzemajo SPD in Zeleni,za del FDP pa je to korak preveč v levo.

Trenutno v Nemčiji velja t. i. pravilo izbire, po katerem se mora otrok priseljencev – ta mora sicer biti že rojen v Nemčiji, vsaj eden od njegovih staršev pa mora že najmanj osem let zakonito živeti v Nemčiji – ob dopolnitvi polnoletnosti odločiti, ali bo izbral nemško državljanstvo ali državljanstvo staršev.

Ne spreglejte