Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
9.05

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Natisni članek

virus Kitajska Koronavirus

Sreda, 29. 1. 2020, 9.05

4 leta, 1 mesec

V kitajskem mestu, kjer je izbruhnil koronavirus, začeli evakuacijo tujcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih je naraslo na skoraj 6.000 in preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003. Iz mesta Wuhan, od koder virus izvira, so evakuirali prve tuje državljane. V Nemčiji so potrdili tri nove primere okužbe, prvi primer pa v Združenih arabskih emiratih.

Virus kitajska
Novice Na z virusom najbolj prizadetem območju ni Slovencev #video

Med epidemijo sarsa, ki je trajala okoli šest mesecev, je bilo okuženih 5327 ljudi, zahtevala pa je 349 življenj. Število okuženih z novim koronavirusom 2019-nCoV na Kitajskem je medtem po podatkih oblasti doseglo 5.974, umrlo je 132 ljudi, poroča STA.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in državnih oblasti pa so izven Kitajske doslej potrdili več kot 60 primerov okužb, od tega največ na Tajskem (14). V Nemčiji so v torek potrdili še tri okužbe z novim virusom, skupno štiri. Vsi trije na novo okuženi so zaposleni v podjetju Webasto, kjer dela prvi okuženi v državi. Vsi trije so v bolnišnici v karanteni, več ljudi, ki so bili v stikih z njimi, pa testirajo.

Da bi smrtonosni virus zajezili, so kitajske oblasti prepovedale vstop v mesto Wuhan in iz njega. 


Letalske družbe odpovedujejo lete na in iz Kitajske, koncerni pa začasno zapirajo poslovalnice v tej državi. Podjetja na Kitajskem tudi sicer svojim zaposlenim svetujejo, naj delajo od doma ali sploh ne, ponujajo tudi podaljšane počitnice. Na območju mesta, kjer je skrivnostni virus izbruhnil, so med drugim odpovedali vožnje s hitrimi vlaki, tudi turistične znamenitosti so zaprte, piše STA.

V Franciji četrti primer okužbe

V Franciji so v torek prav tako poročali o četrtem primeru okužbe. Gre za starejšega kitajskega turista iz province Hubei, kjer leži Wuhan. Stanje moškega v pariški bolnišnici je resno.

Prvi primer pa so zabeležili tudi na Bližnjem vzhodu, in sicer v Združenih arabskih emiratih. Gre za družino iz Wuhana, pri čemer pristojne oblasti niso sporočile, ali je okužen samo en član ali več. "Zdravstveno stanje prizadetih je stabilno in pod zdravniškim nadzorom," so povedale pristojne oblasti.

Na Finskem so danes potrdili prvi primer novega koronavirusa. Virus so diagnosticirali pri 32-letni turistki iz Kitajske, ki so jo sprejeli in izolirali v bolnišnici v mestu Rovaniemi na severu države. Kitajka je pred petimi dnevi odšla z območja Wuhana.

Kitajska virus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pod nadzorom pa so tudi štirje Srbi, ki so v torek v Srbijo prispeli iz Kitajske. Bili so sicer v mestih, ki so od Wuhana oddaljena tudi več kot tisoč kilometrov, so pa v njih zaznali virus. Na letališču v Beogradu so četverico pregledali, a pri njih niso zaznali nobenih bolezenskih znakov. V Srbiji je pod nadzorom tudi skupina turistov iz Wuhana, ki so tja prispeli iz Bosne in Hercegovine.

V Avstriji so doslej zabeležili šest sumov okužbe z virusom, od tega enega v Celovcu, a so doslej vse ovrgli. Iz Wuhana so medtem v Tokio danes že prepeljali prvih 200 Japoncev, ki jih bodo najprej namestili v bolnišnico v karanteno. Na izvide testiranj bodo morali nato počakati doma. Okoli 650 japonskih državljanov še čaka na odhod.

Tuji državljani so že začeli zapuščati mesto, v katerem je smrtonosni virus izbruhnil. | Foto: Reuters Tuji državljani so že začeli zapuščati mesto, v katerem je smrtonosni virus izbruhnil. Foto: Reuters

Mesto je danes zapustilo tudi okoli 200 Američanov, ki so bili večinoma zaposleni na ameriškem konzulatu v mestu. Po poročanju CNN bodo morali ob prihodu v ZDA ostati v izolaciji v letališkem hangarju do dva tedna.

600 Evropejcev čaka na prevoz iz Wuhana

Trenutno čaka na prevoz iz Wuhana približno 600 državljanov EU, ki prihajajo iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Nemčije, Španije, Francije, Finske, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije in Velike Britanije, je povedal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob tem je izpostavil, da še nimajo podatkov iz vseh članic in da se položaj spreminja, ter pozval k potrpežljivosti. Sodelovanje s Kitajsko je bilo po njegovih besedah doslej dobro.

Glede potovanj na Kitajsko je Lenarčič izpostavil, da so v komisiji svojim zaposlenim svetovali, da prekinejo ali preložijo vsa potovanja na Kitajsko, ki niso absolutno nujna. Odločitve glede omejitev potovanj so sicer v pristojnosti članic.

V kratkem je pričakovati tudi izredni sestanek ministrov EU za zdravje. Izredno zasedanje ministrov za zdravje je pomembno in potrebno, saj ne smemo podcenjevati položaja in moramo mobilizirati vsa razpoložljiva sredstva za soočenje z novim virusom, glede katerega je še veliko neznank, je izpostavila komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Avstralskim znanstvenikom je kot prvim izven Kitajske uspelo, da so v laboratoriju vzgojili nov koronavirus, Rusija in Kitajska sta medtem sporočili, da skupaj razvijata cepivo proti koronavirusu. "Da imamo dejanski virus, pomeni, da smo sedaj sposobni preveriti vse preskusne metode ter primerjati njegove lastnosti," je dejal vodja avstralskega laboratorija Julian Druce. Ocenil je, da gre za pomemben preboj v boju proti smrtonosni bolezni.

V žarišču izbruha ni Slovencev

Velika Britanija ureja evakuacijo okoli 200 Britancev. Avstralski premier Scott Morrison je sporočil, da nameravajo okoli 600 evakuiranih avstralskih državljanov za okoli dva tedna zadržati v karanteni na od Avstralije 2000 kilometrov oddaljenem Božičnem otoku. Napoved je že naletela na kritike, saj je otok znan po spornem migracijskem centru zaradi neustreznih razmer in kršitev človekovih pravic.

V centru za tisoč ljudi je sicer trenutno nameščena samo ena štiričlanska družina. Strokovnjak kitajske komisije za zdravje je medtem presodil, da bi virus lahko vrhunec dosegel v desetih dneh, navaja STA.

Virus Kitajska | Foto: Reuters Foto: Reuters

V mestu, kjer je izbruhnil virus pa po zdaj znanih informacijah ni Slovencev, so sporočili z zunanjega ministrstva. Na Kitajskem je sicer po informacijah ministrstva najmanj 150 Slovencev, ki so se doslej javili veleposlaništvu v Pekingu, vseh pa naj bi bilo na Kitajskem vsaj še enkrat toliko. "Slovenci na Kitajskem ne sporočajo, da bi se kdo nahajal v kakšni težavni situaciji," je dejal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. 

Koronavirus, Kitajska
Sportal Na Kitajskem odpovedujejo številna športna tekmovanja

V Gorenju v preventivne ukrepe ob epidemiji virusa na Kitajskem

V Gorenju ob epidemiji novega koronavirusa na Kitajskem, od koder je njegov lastnik, poslujejo povsem normalno, so pa uvedli nekatere preventivne ukrepe. 

Kot so danes za STA povedali v Gorenju, je pred časom 15 od skupaj približno 50 Kitajcev, ki so zaposleni v Velenju, odpotovalo domov na Kitajsko na praznovanje novega leta, ki ga Kitajci praznujejo po lunarnem koledarju. V prihodnjih dneh se bodo vrnili v Velenje, ravnati pa bodo morali po navodilih - po prihodu v Slovenijo bodo morali ostati na svojih domovih in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če se bodo v tednu, dveh pojavili kakršnikoli simptomi, se bodo morali javiti pristojni zdravstveni ustanovi, sicer pa se bodo lahko v 14 dneh vrnili nazaj v službo.

Preventivni ukrepi sicer veljajo za vse Gorenjeve podružnice po Evropi. Kot poudarjajo v podjetju, gre zgolj za preventivne ukrepe, v tem trenutku pa tudi ne beležijo nobenega primera obolevnosti za novim koronavirusom, ki je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih pa je naraslo na skoraj 6000. Primere okužb sicer beležijo tudi drugod po svetu.

Gorenje je v lasti Hisensa s sedežem v mestu Qingdao, ki je precej oddaljeno od Wuhana, od koder virus izvira. Težav za zdaj ni, je pa Gorenje vseeno vsaj do konca marca odpovedalo vse poslovne poti na Kitajsko, so še povedali v velenjski družbi. (STA)

Ne spreglejte