Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2020,
6.55

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

20

Natisni članek

epidemija virus Kitajska

Torek, 28. 1. 2020, 6.55

4 leta, 2 meseca

Na z virusom najbolj prizadetem območju ni Slovencev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

20

Prvi potrjeni bolnik z novim koronavirusom v Nemčiji se je okužil od ženske, ki je prejšnji teden pripotovala iz Kitajske, so danes potrdile zdravstvene oblasti na Bavarskem. Gre za prvi prenos virusa na evropskih tleh. Tudi iz Japonske poročajo o prvi okužbi z virusom pri človeku, ki pred tem ni bil na Kitajskem. Na območju kitajskega mesta Wuhan, kjer je izbruhnil skrivnostni virus, po zdaj znanih informacijah ni Slovencev.

Na območju kitajskega mesta Wuhan, kjer je izbruhnil skrivnostni virus, po zdaj znanih informacijah ni Slovencev, so danes za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu. Na Kitajskem je sicer po informacijah ministrstva najmanj 150 Slovencev, ki so se doslej javili veleposlaništvu v Pekingu, vseh pa naj bi bilo na Kitajskem vsaj še enkrat toliko.

"Slovenci na Kitajskem ne sporočajo, da bi se kdo nahajal v kakšni težavni situaciji," je za STA dejal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. 

Pri tem je Šter poudaril, da večina Slovencev živi v okolici Hongkonga in Šanghaja, gre predvsem za poslovneže, predstavnike slovenskih podjetij, in študente. Informacij, da bi bil kdo od slovenskih državljanov na najbolj kritičnem območju, ki je pod karanteno, za zdaj ni, je poudaril Šter.

Ključne točke po NIJZ:

– V Wuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnice. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnice oziroma respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. 

– Novi koronavirus so poimenovali 2019-nCoV. Predvidevajo, da izhaja iz živalskega rezervata in da se je prilagodil na ljudi.

– V januarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne okužbe pa še v državah jugovzhodne Azije in primer v ZDA (vsi so povezani s potovanjem/bivanjem na Kitajskem). Število potrjenih primerov narašča.

– Ugotovili so, da se nov koronavirus prenaša med ljudmi, okužil je tudi zdravstvene delavce.

– Ker je koronavirus nov, obstajajo številne neznanke (npr. trajanje inkubacije, kužnosti, načini prenosa, delež težko potekajočih okužb itd.).

– Kitajska je sprejela številne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, nekatere države pa izvajajo pregled potnikov na letališčih, ki pripotujejo iz Kitajske (predvsem iz Wuhana). 

33-letni Nemec, pri katerem so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo z novim virusom, se je okužil med usposabljanjem v enem od podjetij na jugu Nemčije, so potrdile lokalne oblasti na Bavarskem.

Kitajka, ki je v Nemčijo pripotovala iz Šanghaja, je v četrtek na letu proti domu prvič opazila simptome, podobne gripi, je dejal vodja bavarskega državnega urada za zdravje in varnost hrane Andreas Zapf. Preden je iz Kitajske odpotovala v Nemčijo, so jo obiskali starši, ki prihajajo z območja Wuhana, od koder izvira virus, poroča STA.

Število okuženih v Nemčiji bi se lahko povečalo

Po poročanju tujih medijev je okuženi moški, pri katerem so se simptomi pojavili konec tedna, v ponedeljek prišel na delovno mesto, nato pa ob novicah o širjenju virusa vendarle privolil, da so ga hospitalizirali.

Tudi iz Japonske poročajo o prvi okužbi z virusom pri človeku, ki pred tem ni bil na Kitajskem. | Foto: Reuters Tudi iz Japonske poročajo o prvi okužbi z virusom pri človeku, ki pred tem ni bil na Kitajskem. Foto: Reuters

Zdravstvene oblasti na Bavarskem zdaj testirajo 40 njegovih sodelavcev in družinskih članov, ki so bili v stiku z njim. "Število okuženih bi se lahko še povečalo," je dejal vodja delovne skupine za nalezljive bolezni v uradu za zdravje in varnost hrane Martin Roth. Posebno pozornost namenjajo tudi vrtcu, v katerem ima okuženi Nemec otroke.

Zaradi virusa umrlo že 106 ljudi

Tudi na Japonskem se je z virusom okužil moški, ki pred tem ni bil na Kitajskem, in sicer naj bi se okužil od kitajskih turistov, ki so na Japonsko prispeli iz Wuhana. Moški iz Nare na zahodu Japonske, star približno 60 let, je ta mesec prevažal dve skupini turistov iz Wuhana, v soboto pa so ga hospitalizirali zaradi gripi podobnih simptomov, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

Zaradi novega koronavirusa je do zdaj umrlo že 106 ljudi. | Foto: Reuters Zaradi novega koronavirusa je do zdaj umrlo že 106 ljudi. Foto: Reuters

Na Japonskem so do zdaj zabeležili šest primerov okužbe z novim koronavirusom. Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil do zdaj usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo. Po navedbah kitajskih oblasti je potrjenih primerov okužbe več kot 4.500.

Če so kitajske oblasti še v nedeljo sporočile, da se je z nevarnim koronavirusom, ki povzroča pljučnico, okužilo 2.835 ljudi, se je ta številka včeraj podvojila in povzpela na 4.577 primerov, poroča CNN. Novo smrtno žrtev je virus zahteval včeraj v Pekingu. Umrl je 50-letnik, ki je bil v začetku meseca v Wuhanu, žarišču novega virusa.

Azijske borze še vedno padajo pod pritiski virusa

Azijske borze so tudi danes beležile padce indeksov, slabo razpoloženje pa je med vlagatelji povzročilo širjenje skrivnostnega koronavirusa. Borze na Kitajskem so zaradi praznika zaprte do 2. februarja, v Šanghaju pa do 9. februarja, piše STA.
Kitajska
Novice Kitajska mesta v karanteni: nihče ne sme ven in nihče v mesto #video

Ukrepe za zajezitev širjenja virusa na Kitajskem še krepijo

Nazadnje je Hongkong sporočil, da bodo začasno ustavili obratovanje hitrega vlaka, ki območje povezuje s preostalim delom Kitajske. Vse ostale prometne povezave bodo močno omejili.

Kot je dejala voditeljica Hongkonga Carrie Lam, bodo ustavili tudi prevoze s trajekti, izjemno zmanjšali pa bodo število poletov in avtobusov. Štiri mejne prehode bodo za osebni promet zaprli in deloma prek njih spuščali le tovornjake s tovorom, je pojasnila Lamova, ki je pred novinarje stopila z zaščitno masko na obrazu.

Koronavirus, Kitajska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajske oblasti so Wuhan s številnimi ukrepi za omejitev potovanj že praktično odrezale od sveta. Javni promet je ustavljen v več mestih po državi, marsikje je v javnosti obvezno tudi nošenje maske. V luči praznovanja kitajskega novega leta so bile odpovedane številne slovesnosti, obdobje počitnic pa so oblasti podaljšale za tri dni, do nedelje. Do nadaljnjega so preložili tudi datum začetka novega semestra v šolah in na univerzah.

Peking, kjer so v ponedeljek zabeležili prvo smrtno žrtev virus, in Šanghaj sta uvedla 14-dnevno obdobje opazovanja za vse ljudi, ki bodo prispeli iz province Hubei.

Pristojne oblasti so začasno tudi ustavile potovanja kitajskih turističnih skupin tako znotraj kot izven države, poleg tega pa so danes pozvale vse državljane, naj preložijo potovanja v tujino, da bi tako omejili možnost širjenja virusa prek meja.

Ne spreglejte