SiolNET. Novice Svet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Keniji umrla najstarejša osnovnošolka na svetu #video

0,60

termometer

V Keniji je pri 99 umrla najstarejša šolarka na svetu Priscilla Sitieni, ki je s svojo odločnostjo, da se bo v devetdesetih letih izobrazila, navdihnila francoski film in prejela pohvalo Unesca.

Njen vnuk Sammy Chepsiror je za kenijski časnik The Standard povedal, da je Gogo Priscilla ali "babica Priscilla", kot so jo radi imenovali, v sredo umrla na svojem domu po zdravstvenih težavah v prsnem košu.

Stara je bila 94 let

"Gogo je bila dobrega zdravja in je obiskovala pouk, dokler je ni tri dni pred smrtjo začelo boleti v prsih, zaradi česar je morala zapustiti šolo," je Chepsiror v četrtek pojasnil za časnik in dodal, da so nanjo vsi ponosni.

Priscilla Sitieni je bila stara 94 let, ko je prepričala ravnatelja lokalne osnovne šole v svoji vasi v kenijski dolini Rift, da jo je sprejel, navaja Unesco, ki jo je razglasil za "vzornico za svojo skupnost in širše".

Istanbul, napad Novice Istanbul: osumljenka priznala krivdo, teroristični skupini se je pridružila zaradi fanta

Cilj je bil spodbuditi mlade matere, da se po rojstvu otrok vrnejo v šolo

Lani je v Unescovem intervjuju dejala, da je njen cilj spodbuditi mlade matere v Keniji, da se po rojstvu otrok vrnejo v šolo, namesto da jo opustijo zaradi sramu ali strahu pred družbeno stigmo.

Brez izobrazbe ni razlike med vami in kokošjo

"Nisem želela biti zgled le njim, ampak tudi drugim dekletom po svetu, ki ne hodijo v šolo," je poudarila in dodala, da brez izobrazbe ni razlike "med vami in kokošjo". Izpostavila je, da je izobrazba prihodnost deklet, saj je to bogastvo, ki ostane v glavi in ga ne more nihče vzeti.

Peter Kokalj Trendi Po tragični izgubi kolega so se oglasili Dunking Devils: Peter, pogrešamo te

Njeno sporočilo bo živelo naprej

Njena prizadevanja so bila dokumentirana v francoskem filmu z naslovom "Gogo", zaradi katerega je lani prvič sedla na letalo in obiskala Francijo ter se srečala s prvo damo Brigitte Macron.

Soustvarjalec filma Patrick Pessis se ji je v četrtek poklonil na Twitterju in zapisal, da "njeno sporočilo o izobraževanju deklet živi naprej".

Celica Novice Ukrajina: To je ruska mučilnica, v kateri so uporabljali tudi elektrošoke #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin