Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2024,
13.30

Osveženo pred

6 dni, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
Španija najstarejša ženska

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 13.30

6 dni, 2 uri

Pri 117 letih umrla najstarejša oseba na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
Maria Branyas Morera | Maria Branyas Morera se je rodila 4. marca 1907 v San Franciscu, kamor se je izselila njena družina, nato pa se je leta 1915 vrnila v Španijo. Za časa svojega življenja je preživela pandemijo španske gripe leta 1918, dve svetovni vojni, špansko državljansko vojno in pandemijo covid-19, za katerim je zbolela leta 2020, kmalu po tem, ko je dopolnila 113 let. | Foto STA

Maria Branyas Morera se je rodila 4. marca 1907 v San Franciscu, kamor se je izselila njena družina, nato pa se je leta 1915 vrnila v Španijo. Za časa svojega življenja je preživela pandemijo španske gripe leta 1918, dve svetovni vojni, špansko državljansko vojno in pandemijo covid-19, za katerim je zbolela leta 2020, kmalu po tem, ko je dopolnila 113 let.

Foto: STA

V Španiji je umrla najstarejša oseba na svetu, 117-letna Maria Branyas Morera, je danes sporočila njena družina. Španka, rojena v ZDA, od koder se je v začetku 20. stoletja vrnila v domovino, je doživela dve svetovni vojni, zadnji dve desetletji pa je preživela v domu za starejše.

"Maria Branyas nas je zapustila. Umrla je, kot je želela: v spanju, mirno in brez bolečin," je njena družina zapisala na njenem računu na družbenem omrežju X. Kot so dodali, se je bodo spominjali po njenih nasvetih in prijaznosti.

Maria Branyas Morera, ki je zadnji dve desetletji živela v domu za starejše v mestu Olot na severovzhodu Španije, je v svoji zadnji objavi opozorila, da se počuti šibko.

"Čas je blizu. Ne jokaj, ne maram solz. Predvsem pa ne trpi zame. Kamorkoli bom šla, bom srečna," je dodala v zapisu na računu, ki ga vodi njena družina.

Preživela je nekaj svetovnih katastrof

Rodila se je 4. marca 1907 v San Franciscu, kamor se je izselila njena družina, nato pa se je leta 1915 vrnila v Španijo. Za časa svojega življenja je preživela pandemijo španske gripe leta 1918, dve svetovni vojni, špansko državljansko vojno in pandemijo covid-19, za katerim je zbolela leta 2020, kmalu po tem, ko je dopolnila 113 let.

Pri Guinnessovi knjigi rekordov so Marii Branyas priznali status najstarejše osebe na svetu januarja lani, po smrti francoske redovnice Lucile Randon, ki je umrla v francoskem Toulonu, ko je bila stara 118 let.

Po smrti Marie Branyas Morera je najstarejša živeča oseba na svetu zdaj Japonka Tomiko Itooka, ki se je rodila 23. maja 1908 in je stara 116 let.

Ruža Vojsk, Slovenska hiša, Pariz 2024
Sportal Slovensko hišo obiskala najstarejša še živeča slovenska olimpijka
Jeanne Calment
Novice V Iranu naj bi umrla najstarejša ženska na svetu. Toliko let je dočakala.
Najstarejša trta na svetu, Maribor
Trendi Najstarejša trta na svetu dala 32 kilogramov pridelka
Ne spreglejte