Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
12.50

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

invazivna vrsta Jadran riba

Četrtek, 23. 5. 2024, 12.50

3 tedne, 2 dneva

V Jadranskem morju ulovili še eno strupeno ribo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Velika plamenka | Velika plamenka ima na telesu strupene bodice, ki ob piku povzročajo hude bolečine. | Foto Guliverimage

Velika plamenka ima na telesu strupene bodice, ki ob piku povzročajo hude bolečine.

Foto: Guliverimage

V Jadranu so ujeli še eno invazivno vrsto. Tokrat gre za primerek velike plamenke (Pterois miles). Ulovili so jo na Luštici v Črni gori. Prvič so jo v Jadranskem morju sicer opazili leta 2019, najbolj severno pa je bila najdena na Visu leta 2021. Pričakovati je, da se bodo pojavljale vse pogosteje in vse višje. 

"V našem morju je bil pravkar ujeta še ena invazivna vrsta – velika plamenka (Pterosi miles). Ujela ga je Vanja Kalezić na Luštici v Črni gori. Ulov bodo prijavili njihovemu zavodu v Kotorju;" je na Facebooku na strani Živi svet Jadranskega morja sporočil Petar Ugarković z Inštituta za ribištvo in oceanografijo.

"Moja napoved je, da bomo letos poleti imeli vsaj še deset poročil o invazivnih vrstah, najdenih v južnem Jadranskem morju, morda tudi srednjem. Vsak ulov je treba prijaviti znanstvenikom!" je dodal Ugarković. 

Vrsto so v Jadranu prvič opazili pred petimi leti, povzroči lahko resne simptome 

Inštitut za oceanografijo in ribištvo je lani pojasnil, da je velika plamenka, lionfish ali riba pav invazivna indo-pacifiška vrsta, znana po tem, da škoduje lokalnim ekosistemom. Hrani se z avtohtonimi vrstami rib in se hitro širi po Sredozemlju. 

Na telesu ima strupene bodice, ki ob piku povzročajo hude bolečine. Obstaja možnost pojava resnejših simptomov, zato je v primeru vboda priporočljiv obisk zdravnika. 

Zanimivo je, da je strup v bodicah termolabilen, kar pomeni, da ga lahko nevtraliziramo s toploto. Najboljši način je, da mesto vboda takoj po vbodu zadržite v vodi s temperaturo med 40 in 45 stopinj Celzija od 30 do 90 minut. 

Vrsta je bila v Jadranskem morju prvič opažena leta 2019, najbolj severno pa je bila najdena leta 2021 pri Visu. Znanstvenik napoveduje, da se bodo velike plamenke v Jadranskem morju pojavljale vse pogosteje. Najpogosteje jih lahko opazimo ob podvodnih grebenih in v manjših globinah, ki so dostopne podvodnim ribičem in rekreativnim potapljačem. Plamenka je sicer odličnega okusa in je užitna.

Slovenski ribič
Novice V želodcu ribe, ki jo je ujel slovenski ribič, našli tri trnke, ribje kosti in oklep morskega ježka
Slovenski ribič
Novice Slovenski ribič pri Rovinju ujel najbolj smrtonosno ribo na svetu. En primerek lahko ubije 30 oseb.
Ne spreglejte