SiolNET. Novice Svet
2,38

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 15:00

  Rekord padel tudi v Indiji

V Avstriji 300 novih okužb, številne iz Hrvaške. Resno tudi v Italiji in Nemčiji.

2,38

termometer

Italija, koronavirus
V Italiji so v petek poročali o 947 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ dnevnih okužb od sredine maja. Foto: Getty Images

V Avstriji so v preteklih 24 urah potrdili 300 okužb z novim koronavirusom, od tega kar 141 na Dunaju, kažejo zadnji podatki avstrijskega notranjega ministrstva. Od 109 novih okužb, vnesenih v državo iz tujine, naj bi jih bilo kar 67 iz Hrvaške. Skrb vzbujajoče številke prihajajo tudi iz Italije in Nemčije.

koronavirus covid test Novice V Sloveniji včeraj potrjenih 43 novih okužb

Pozitivnih testov na novi koronavirus so v Avstriji od začetka epidemije marca našteli že 25.062, od tega je 21.406 okuženih doslej uspešno okrevalo, trenutno aktivnih pa je 2.924 primerov. Od tega jih je po poročanju časnika Kronen Zeitung okoli 450 povezanih s Hrvaško, poroča STA.

Največ okužb na Dunaju

Zaradi bolezni covid-19 sta v preteklih 24 urah v Avstriji umrla dva človeka, s čimer se je število smrti povzpelo na skupno 732. Po številu na novo okuženih sicer daleč prednjači avstrijska prestolnica, saj so jih tam našteli skoraj polovico. Sledijo ji zvezne dežele Tirolska s 47, Zgornja Avstrija s 35 in Štajerska s 27 novimi primeri. Na Koroškem so jih potrdili pet.

Kot na svoji spletni strani še poroča Kronen Zeitung, so avstrijski organi v petek opravili 49.200 mejnih nadzorov, od tega 44.300 skupaj z zdravstvenimi delavci. Okoli 1.070 osebam, kar je največ doslej, so odredili karanteno na domu.

Številni primeri v Avstriji so bili vneseni iz Hrvaške. Številni primeri v Avstriji so bili vneseni iz Hrvaške. Foto: Getty Images

Cesta Novice Pred Karavankami 10-kilometrski zastoj #video

Skrb vzbujajoče tudi v Italiji 

Medtem pa so v Italiji  v petek poročali o 947 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ dnevnih okužb od sredine maja. Ministrstvo za zdravje je poročalo tudi o devetih smrtnih žrtvah covida-19. Danes poročajo o 1071 novih okužbah, največ od konca karantene 12. maja.

Nemčija Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah so umrli še trije bolniki, skupno 35.430. Skupno so doslej potrdili 258.136 okužb. Lacij, dežela okoli Rima, je zabeležila največji porast novih okužb, 215. Pri dveh tretjinah okužb gre za ljudi, ki so se vrnili od drugod. Večina uvoženih primerov prihaja s Sardinije, manjši delež iz drugih delov Italije, pa tudi s Hrvaške, iz Francije, Grčije, Malte, Romunije, Španije in ZDA. Predstavnik zdravstvenih oblasti dežele Alessio D'Amato je povedal, da gre pri novih okužbah večinoma za mlade, ki nimajo simptomov.

Italija je bila prva zahodna država, ki je bila prizadeta v pandemiji novega koronavirusa. Po izredno težkih razmerah v marcu in aprilu pa je imela tedne boljše podatke kot druge evropske države. Nedaven porast okužb vzbuja skrbi pred vnovično uvedbo karantenskih ukrepov, kot tudi pred morebitnimi problemi ob začetku novega šolskega leta v septembru.

 

Velik porast okužb med mladimi

Tedensko poročilo nacionalnega inštituta za zdravje od 10. do 16. avgusta kaže na velik porast okužb med mladimi. Povprečna starost okuženih je okoli 30 let, potem ko je bila marca in aprila povprečna starost okuženih več kot 60 let. Poročilo tudi kaže, da je bilo 28 odstotkov novih okužb povezanih z ljudmi, ki so prišli iz tujine.

V prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb je vlada prepovedala ples v barih in nočnih klubih ter uvedla obvezne teste na okužbo za tiste, ki se vračajo s Hrvaške, iz Grčije, Malte in Španije.

Nemčija Foto: Reuters

Podobno je v Nemčiji, kjer so nove okužbe potrdili med potniki, ki so se vrnili iz tujine, predvsem med mladimi. Nemška vlada je v petek objavila opozorilo pred potovanjem v Bruselj, ker so tam imeli v sedmih dneh več kot 50 okužb na 100 tisoč prebivalcev. Vsi, ki se bodo vrnili iz belgijske prestolnice, bodo morali opraviti test na okužbo in ostati v karanteni, dokler test ne bo negativen. Ta mesec so sicer enako opozorilo v Berlinu izdali tudi za Antwerpen v Belgiji.

Tudi v Nemčiji številko okužb narašča zaradi turizma

V Nemčiji je bil vrhunec epidemije v začetku aprila, ko so dnevno beležili več kot šest tisoč okužb. Od konca julija so številke upadale, v zadnjih dneh pa število okužb znova narašča. To pripisujejo vračanju turistov, tudi iz regij z večjim tveganjem za okužbo, pa tudi večjemu številu testiranj.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je v petek naraščanje števila okužb označil za skrb vzbujajoče in prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju in upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Zaradi bolezni covid-19 je v Nemčiji umrlo še sedem bolnikov, skupno 9.267. Po državi je več manjših žarišč, ki so povezana tudi z družinskimi praznovanji, je navedel Inštitut Robert Koch v petkovem poročilu.

Preverite tudi:

Budimpešta Madžarska Novice Madžarska bo s septembrom zaostrila pogoje za vstop v državo

 

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 15:00 22.08.2020

  Rekord padel tudi v Indiji

  O rekordnih novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah danes poročajo tudi iz Indije. Našteli so jih kar 69.652, skupno je to že skoraj tri milijone okužb. Do porasta prihaja na dan, ko se v državi začenja eden najpomembnejših hindujskih verskih festivalov, ki traja deset dni in je posvečen božanstvu Ganeš.

  Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je covid-19 v državi doslej zahteval 55.794 življenj, poroča britanski BBC na svoji spletni stran, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin