Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 8. 2020,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

1

Natisni članek

Hrvaška mejni prehodi

Sobota, 22. 8. 2020, 10.58

3 leta, 8 mesecev

Pred Karavankami 10-kilometrski zastoj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

1

Na gorenjski avtocesti v smeri proti Karavankam je kolona stoječih vozil dolga deset kilometrov. Promet ne teče zaradi poostrene kontrole na avstrijski strani. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, trenutno ni mogoče oceniti, koliko časa bodo vozniki potrebovali za prestop meje. 

Novice Hrvaška spet podrla rekord. Odkrili so 306 novih primerov okužb. #video

Na Policijski upravi Kranj ob tem opozarjajo vse, ki čakajo v koloni na avtocesti, da sta hoja in zadrževanje na cestišču prepovedana. Prepovedane so tudi razne igre z žogami in podobnimi pripomočki. 

Kot še pojasnjujejo, bližnjice skozi Jesenice za smer Avstrije ni. V Podtaboru je urejena preusmeritev za smer Avstrija preko Ljubelja, kjer se imajo vozniki vsaj možnost obrniti. Predor Ljubelj v smeri proti Avstriji občasno zapirajo zaradi kontrole prometa in zastoja - ta je po zadnjih podatkih dolg 1,5 kilometra. Promet se je zvečer zgostil tudi na prehodu Korensko sedlo, ki je sicer odprt samo za avstrijske in slovenske državljane. Zastoj je tam trenutno dolg tri kilometre.

Razmere na cestah:

Ustvarite reševalni pas

Državljani Avstrije lahko kontrolno točko prečkajo tudi na Jezerskem. "Glede na število vozil, danes odsvetujemo vožnjo v smeri Avstrije. Kdor mora proti Avstriji, naj si zagotovi dovolj tekočine zaradi čakalnih dob ob kontroli na avstrijski strani," dodajajo na policiji.

Tiste, ki pa čakajo opozarjajo, da naj držijo reševalni pas. Danes so ga nujno potrebovali prometni policisti in družina z mlajšim otrokom s hudimi vročinskimi krči, ki je ostala v koloni približno 2,5 kilometra pred izvozom Hrušica. Policisti so jih spravili iz kolone, ustvarili reševalni pas in jih varno pospremili do jeseniške bolnišnice. 

Razmere na cestah:

Čakalne dobe na Gruškovju

Ne mejnih prehodih s Hrvaško je daljša čakalna doba na Gruškovju, kjer vozniki na vstop v Slovenijo čakajo okoli 30 minut. Ves dan so sicer na mejnih prehodih prevladovali tujci, slovenskih državljanov je bilo le malo.

Čakalne dobe na mejnih prehodih:

koronavirus covid test
Novice V Sloveniji včeraj potrjenih 43 novih okužb

Razmere na avgustovsko soboto niso neobičajne

Razmere na mejnih prehodih na avgustovsko soboto, ki tradicionalno velja za prometno obremenjeno, niso neobičajne, čeprav je bilo povečan promet mogoče pričakovati tudi zaradi tega, ker se izteka zadnji konec tedna pred uvedbo 14-dnevne karantene ob vračanju slovenskih državljanov iz Hrvaške. A za zdaj na mejnih prehodih še ne opažajo veliko Slovencev.

Mejni prehod | Foto: STA , Foto: STA , Kot je za STA pojasnila Anita Leskovec s Policijske uprave (PU) Koper, mejni prehod Dragonja na primer prečka veliko Nemcev in Čehov, Slovencev pa je zelo malo. Anita Kovačič Čelofiga s PU Maribor je pojasnila, da je na Gruškovju podobno. Da med potniki, ki vstopajo v Slovenijo, prevladujejo tuje registrske tablice, so sporočili tudi s PU Novo mesto.

Tudi na mejnem prehodu Gruškovje so glede na pričakovan promet prilagodili število policistov, tako da promet poteka precej tekoče, dopoldne so odprli štiri vstopne kolone in dve izstopni, je v izjavi za medije pojasnil pomočnik komandirja postaje mejne policije Gruškovje Mirko Skuhala.

Večje število Slovencev na mejnih prehodih pričakujejo v nedeljo in ponedeljek

Kot je navedel, je mejni prehod, ki je največji na območju PU Maribor, v noči na petek prečkalo več kot 10 tisoč vozil, v noči na soboto pa 11 tisoč. Po pojasnilih policijske uprave je to primerljiva številka z lansko v enakem obdobju. Vsem potnikom, ki se vračajo iz Hrvaške, predlagajo, da se na pot pripravijo in izberejo mejne prehode, ki niso tako obremenjeni.

Predlagajo jim tudi, da se na pot odpravijo čim prej, da se izognejo gneči, saj lahko na poti naletijo na kakšne nepredvidljive dogodke, in da prispejo pravočasno, do ponedeljka do polnoči, je pojasnil Skuhala. Voznike je pozval še, naj v primeru, če naletijo na kolone oziroma zastoje, upoštevajo prometne in mejne predpise.

Bolj množično vračanje Slovencev tako na mejnih prehodih pričakujejo v nedeljo in ponedeljek, torej tik pred iztekom roka v ponedeljek ob koncu dneva, ko bo mogoče v Slovenijo iz Hrvaške še vstopiti brez karantenske odločbe.

Preverite, kako lahko z aplikacijo pot iz Hrvaške načrtujete tako, da se izognete hujši gneči. Preverite tudi seznam manj znanih mejnih prehodov s Hrvaško, kjer gneče pogosto ni:

Novice Pobeg iz Hrvaške: kako se izogniti gneči na meji #video
Ne spreglejte