SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji včeraj potrjenih 43 novih okužb

10

termometer

koronavirus covid test
Foto: Reuters

V obdobju od 1. junija do 21. avgusta so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) s pomočjo epidemiološke službe in laboratorijev ugotovili, da je v Slovenijo iz tujine prišlo 300 oseb, okuženih z novim koronavirusom. Med temi jih je največ, 165 oziroma 55 odstotkov, prišlo s Hrvaške, prevladujejo pa mlajše osebe, so sporočili z NIJZ. V Sloveniji so v petek ob 1.203 opravljenih testih okužbo na novi koronavirus potrdili v 43 primerih.

Med potrjeno okuženimi osebami, ki so vnesle virus v Slovenijo iz Hrvaške, jih je bilo tako 120 starih od 15 do 34 let, kar predstavlja skoraj tri četrtine vseh vnosov v državo iz južne sosede. Med osebami, ki so se okužile na Hrvaškem, je bilo skoraj dvakrat več moških (108) kot žensk (57), piše STA.

Virus s Hrvaške se je širil v domačem okolju

Nekatere osebe, ki so prinesle virus s Hrvaške, so tega širile tudi v domačem okolju, so navedli na NIJZ. Tako se je dodatno potrjeno okužilo še 26 oseb v Sloveniji. Ker se je število okuženih, ki so prihajali ali se vračali s Hrvaške, začelo hitro povečevati, je NIJZ o tej rasti preko evropskega sistema za opozarjanje in odzivanje (EWRS) obvestili vse članice EU.

Če jih je bilo pred tremi tedni 16, jih je bilo v prejšnjem tednu 64, v iztekajočem se tednu pa je številka trenutno pri 57, a bo po pričakovanjih NIJZ do konca tedna višja kot v predhodnem sedemdnevnem obdobju.

Hrvaška covid-19 Foto: Reuters Vse to je tudi eden od temeljnih razlogov, da sta strokovna skupina in NIJZ vladi predlagala uvedbo obvezne 14-dnevne karantene za slovenske državljane, ki prihajajo s Hrvaške, so poudarili na NIJZ. Ta od petka z več izjemami velja za vse tiste, ki odhajajo na dopust na Hrvaško, medtem ko se lahko dopustniki, ki so bili na Hrvaškem že pred petkom, v domovino brez karantene vrnejo do vključno ponedeljka.

NIZJ ob tej priložnosti vse prebivalce Slovenije, ki so se ali se bodo še vrnili s Hrvaške, poziva, da še 14 dni po vrnitvi s Hrvaške spremljajo svoje zdravstveno stanje in so pozorni na morebitne zdravstvene spremembe, o katerih naj obvestijo izbranega zdravnika. V tem času naj tudi poskušajo s preventivnim ravnanjem preprečiti morebiten prenos virusa na druge, piše STA.

Včeraj 43 potrjenih okužb

Sicer pa smo včeraj v Sloveniji ob 1.203 opravljenih testih okužbo na novi koronavirus potrdili v 43 primerih. Umrla je ena oseba, skupno število smrtnih primerov pa je naraslo na 131. Na zdravljenju v bolnišnici je trenutno 18 bolnikov, nobeden od njih ni na intenzivni negi. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili dva bolnika. To je pet primerov več, kot smo jih zabeležili v petek.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 21. 8. 2020 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 1203 - Št. pozitivnih:...

Posted by Vlada Republike Slovenije on Saturday, August 22, 2020

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 2617 okužb z novim koronavirusom, aktivnih pa je 370 primerov, je navedeno na spletnih straneh Sledilnika za covid-19.

Največ novookuženih v Ljubljani

V petek so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 26 občinah, in sicer največ v Ljubljani, kjer so jih potrdili deset. Tri okužbe so potrdili v občini Grosuplje, v drugih občinah pa po eno ali dve, eno okužbo so zabeležili tudi med tujci. V Ljubljani je tako 90 aktivnih okužb, v Celju 24, po 11 pa jih je še v Tržiču in Grosupljem. Eno okužbo so zabeležili tudi med tujci, poroča STA.

Število aktivnih okužb v zadnjih dneh v Sloveniji narašča, tudi v prihodnje je po besedah ministra Tomaža Gantarja pričakovati večanje števila dnevno potrjenih okužb, in sicer zaradi vračanja Slovencev z dopusta na Hrvaškem.

Hrvaška, Split Novice Hrvaška spet podrla rekord. Odkrili so 306 novih primerov okužb. #video

Ministrstvo do četrtka izdalo 52 tisoč karantenskih odločb

Ministrstvo za zdravje je do četrtka izdalo 52 tisoč karantenskih odločb oziroma 1.500 od ponedeljka do četrtka. Do ponedeljka so jih namreč izdali 50.500. Na ministrstvu pravijo, da bodo delo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam prilagodili tako, da bo izdajanje odločb teklo čim hitreje.

Na ministrstvu ob tem upajo, da bo čim več državljanov upoštevalo poziv ministra za zdravje Gantarja in se v domovino iz Hrvaške vrnilo še pred uvedbo karantene na meji, ki bo začela veljati v ponedeljek opolnoči. Na vprašanje, zakaj se pojavljajo zamude pri izdaji odločb, saj so nekateri odločbe dobili šele po treh tednih, torej teden dni po izreku karantene, na ministrstvu ne odgovarjajo neposredno. Kot pravijo, bi bilo treba za oceno, kakšen je povprečen čas izdaje odločbe v državi, pogledati vsako odločbo posebej. "Za odločbo na meji pa se v povprečju sicer porabi 12 do 14 minut," dodajajo.

Že v torek so na ministrstvu navedli, da skladno z zakonom o nalezljivih boleznih izdajo karantenske odločbe za vse osebe, za katere prejmejo predlog za odreditev karantene. Velik del odločb izdajo osebam na mejnem prehodu, ki prihajajo iz držav, za katere je obvezna karantena, del pa na predlog epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ta opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov z boleznijo covid-19 in obravnava tesne stike. To lahko traja tudi več dni, nato pa predlaga karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom, so zapisali. (STA)

Cesta Novice Pred Karavankami 10-kilometrski zastoj #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin