Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 1. 2020,
16.23

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

4

Natisni članek

Donald Trump Iran Irak

Nedelja, 5. 1. 2020, 16.23

4 leta, 5 mesecev

V Iraku zahteve po umiku ameriških sil iz države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

4

Ameriški vojaki v Afganistanu | Koalicija pod vodstvom ZDA je včeraj sporočila, da je začasno ustavila aktivnosti v boju proti IS v Iraku, kjer ameriške sile urijo lokalne vojake. Kot razlog je navedla dejstvo, da so zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, v soboto zadele rakete. | Foto Reuters

Koalicija pod vodstvom ZDA je včeraj sporočila, da je začasno ustavila aktivnosti v boju proti IS v Iraku, kjer ameriške sile urijo lokalne vojake. Kot razlog je navedla dejstvo, da so zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, v soboto zadele rakete.

Foto: Reuters

Iraški parlament je danes na izredni seji vlado pozval, naj napravi konec prisotnosti ameriških sil v državi. Do zaostritve odnosov je prišlo po ameriškem atentatu na pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija v petek na iraških tleh.

Raketa, bombardiranje, napad, Bližnji vzhod
Novice V Iraku je že počilo, tarča tudi Američani

Iraški poslanci so danes podprli resolucijo, ki poziva k odhodu tujih sil iz države, potem ko so ZDA v petek v Iraku ubile Solejmanija. Ob njem je umrl tudi namestnik poveljnika pro-iranske milice v Iraku, imenovane Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF), Abu Mahdi al Muhandis ter več drugih borcev.

Parlament v Bagdadu je iraško vlado pozval tudi, naj si prizadeva za prepoved uporabe iraške zemlje, zračnega prostora ali teritorialnih voda s strani tujih sil ne glede na razlog, poroča STA.

"Parlament je glasoval za to, da vlado zaveže k umiku prošnje mednarodni koaliciji, naj pomaga v boju proti IS," je dejal predsednik parlamenta Mohamed Halbusi.

Po iraških vojaških bazah je nastanjenih okoli 5200 ameriških vojakov. Iraška vlada jih je v okviru širše koalicije za boj proti IS povabila leta 2014. | Foto: Reuters Po iraških vojaških bazah je nastanjenih okoli 5200 ameriških vojakov. Iraška vlada jih je v okviru širše koalicije za boj proti IS povabila leta 2014. Foto: Reuters

Mreža šiitskih oboroženih sil Hašed je medtem pozvala, naj se Iračani odmaknejo od ameriških sil.

Zaostritev odnosa med Irakom in ZDA

Iraško zunanje ministrstvo je danes ameriškemu veleposlaniku Matthewu Tuellerju sicer izrazilo uraden protest zaradi ameriškega napada na iraških tleh, v katerem je umrl Solejmani, pa tudi namestnik poveljnika pro-iranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi al Muhandis ter več drugih borcev.

"Gre za očitno kršenje iraške suverenosti," je v izjavi zapisalo ministrstvo. Kot je dodalo, je bilo dejanje tudi v nasprotju z "dogovorjeno misijo mednarodne koalicije".

Hezbolah zaradi atentata ameriškim vojakom grozi s posledicami

Ameriška vojska bo "plačala ceno" za atentat na iranskega generala Kasema Solejmanija ter namestnika poveljnika proiranske milice v Iraku PMF Abuja Mahdija al Muhandisa, pa je danes zagrozil vodja proiranske libanonske milice Hezbolah Hasan Nasralah. Ob tem je menil, da bi morali biti civilisti izvzeti iz povračilnih ukrepov.

"Ameriška vojska ju je ubila in bo plačala ceno," je v televizijskem nagovoru danes o atentatu dejal Nasralah. "Edina pravična kazen je ciljati na ameriško vojaško prisotnost v regiji: ameriške vojaške baze, ameriške vojne ladje, vsakega oficirja in vojaka v regiji," je menil. Bi pa morali po njegovem prizanesti ameriškim civilistom, kot so "poslovneži, inženirji, novinarji in zdravniki".

Donald Trump
Novice Ukaz Donalda Trumpa je v ZDA povzročil pravo paniko
Iran protesti po napadu
Novice Posmrtne ostanke ubitega generala predali Iranu #video
irak
Novice Na žalni slovesnosti za iranskim generalom in poveljnikom vzklikali: Smrt Ameriki #video
Ne spreglejte