Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
16.56

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Kongresna stranka Narendra Modi Indija volitve

Torek, 4. 6. 2024, 16.56

2 tedna, 1 dan

Narendra Modi v Indiji razglasil zmago na volitvah. Nima pa lastne večine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Na volitvah v Indiji je po večini preštetih glasov slavila desetletje vladajoča hindujska nacionalistična stranka premierja Narendre Modija, ki se mu obeta tretji zaporedni mandat. Stranko Bharatiya Janata (BJP) je podprlo skoraj 37 odstotkov volivcev, kar prvič ne bo zadostovalo za samostojno večino, okrepila pa se je opozicijska Kongresna stranka.  Modi, ki se mu obeta tretji zaporedni mandat, je rezultat označil za zgodovinski podvig.

Negotovost volilnega izida – Modijeva stranka BJP je sicer v vodstvu, a brez samostojne večine – vpliva tudi na indijski borzni trg. Kaj je o tem povedal borzni strokovnjak Sunil Shah, si lahko ogledate v zgornjem video posnetku.

 Indijski premier Narendra Modi je danes razglasil zmago na parlamentarnih volitvah. Njegova hindujska nacionalistična stranka (BJP) je skupaj z zavezniki osvojila največ sedežev, vendar manj od pričakovanega, medtem ko se je opozicija okrepila.

Modi se je ob razglasitvi zmage na volitvah zahvalil volivcem in podpornikom za zaupanje. V govoru na sedežu svoje stranke Bharatiya Janata (BJP) v New Delhiju je napovedal, da bo njegovo Nacionalno demokratično zavezništvo (NDA) pod vodstvom BJP oblikovalo vlado.

"Največja zmaga na svetu"

"Današnja zmaga je največja na svetu," je dejal Modi in jo opisal kot "zmago Indijcev", poroča britanski BBC. "Ljudje so že tretjič zapored zaupali NDA," pa je Modi, ki se mu obeta tretji petletni mandat, pred tem zapisal na družbenem omrežju X in zmago označil za zgodovinski podvig.

BJP je glede na objavljene izide ostala najmočnejša stranka, osvojila je 239 sedežev, kar pa je precej manj kot leta 2019, ko je dobila 303 sedeže. Skupaj s koalicijskimi zavezniki je osvojila najmanj 292 sedežev, za večino v 543-članskem spodnjem domu parlamenta bi jih potrebovala 272.

Modi si je pred volitvami sicer zadal, da bo njegova vladna koalicija osvojila več kot 400 od 543 sedežev in povečala večino v parlamentu. A namesto tega kaže, da se je močno okrepil opozicijski tabor.

Krepi se opozicijska Kongresna stranka

Opozicijske stranke so osvojile pribižno 230 sedežev. Glavna opozicijska Kongresna stranka je skoraj podvojila svoje dosedanje število poslanskih mest z 52 na 99. Njen vodja Rahul Gandhi ni izključil pogovorov z dvema Modijevima koalicijskima partnerjema, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Modi je danes pohvalil tudi volilni proces v Indiji, indijsko demokracijo pa opisal kot primer verodostojnosti in učinkovitosti. Zahvalil se je tudi ljudem v volilnih odborih in na voliščih, ki so delali v izjemno vročem vremenu.

Tokratnih volitev v Indiji, ki so v več fazah potekale od 19. aprila, se je udeležilo rekordnih 642 milijonov volivcev. Skoraj polovica med njimi - 312 milijonov - je bilo volivk. Je pa bila volilna udeležba s 66,3 odstotka skoraj odstotno točko nižja kot leta 2019. Po zadnjih volitvah leta 2019 je imela vladajoča koalicija sicer 353 sedežev. Pri zavezništvu pod vodstvom Modijeve BJP so tokrat upali, da jih bodo osvojili več kot 400, poroča britanski BBC. | Foto: Reuters Po zadnjih volitvah leta 2019 je imela vladajoča koalicija sicer 353 sedežev. Pri zavezništvu pod vodstvom Modijeve BJP so tokrat upali, da jih bodo osvojili več kot 400, poroča britanski BBC. Foto: Reuters

Poslanci imajo petletni mandat, izvoljeni pa so po večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da v posameznem okrožju zmaga kandidat, ki dobi največ glasov. 131 sedežev je rezerviranih za pripadnike kast in plemen, ki veljajo za deprivilegirane. Gre za okoli četrtino prebivalcev države.

Volitve so v več fazah potekale od 19. aprila, v tem času se je zvrstilo sedem volilnih dni. Udeležilo se jih je rekordnih 642 milijonov volivcev. Je pa bila volilna udeležba s 66,3 odstotka skoraj odstotno točko nižja kot leta 2019. Skoraj polovica med njimi, 312 milijonov, je bilo volivk.

V Indiji z 1,4 milijarde prebivalci je skoraj milijarda volilnih upravičencev. Volišč je bilo več kot milijon, pri organizaciji volitev pa je sodelovalo 15 milijonov ljudi.
Narendra Modi, tempelj, Indija
Novice Vzporedne volitve v Indiji kažejo na zmago Modijeve stranke
Volitve v Indiji
Novice V Indiji se začenjajo parlamentarne volitve
Indija
Novice Indijske oblasti po množičnem posilstvu blogerke: Dodelili smo jima visoko odškodnino #video
Ne spreglejte