Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2020,
7.08

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Koronavirus Kitajska

Torek, 4. 2. 2020, 7.08

4 leta, 1 mesec

Koronavirus zaznali tudi v Belgiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Z novim koronavirusom je okužen tudi eden od belgijskih državljanov, ki so se v nedeljo vrnili iz Wuhana na Kitajskem, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil, so danes sporočile pristojne belgijske oblasti. Preostalih osem ljudi je bilo na testiranjih negativnih. Medtem pa je virus prvo smrtno žrtev zahteval tudi v Hongkongu. Skupno je bilo na Kitajskem po zadnjih podatkih 425 smrtnih žrtev,  z virusom pa se je okužilo več kot 20.400 ljudi.

koronavirus
Novice Prva žrtev koronavirusa zunaj Kitajske

V Belgiji so testirali še osebo iz Danske, ki je prav tako prispela iz Wuhana, a je bil test negativen. Za posledicami virusa pa je v Hongkongu umrl 39-letnik, ki je druga smrtna žrtev virusa zunaj celinske Kitajske. 

V Macau za dva tedna zaprli vse igralnice

Po poročanju lokalnih medijev je 39-letnik iz Hongkonga pred okužbo s koronavirusom obiskal mestu Wuhan, ki so ga okužbe z virusom najbolj prizadele. Zaradi bojazni pred širjenjem virusa sta v provinci Zheijang na vzhodu države še dve mesti, Taizhou in Hangzhou, omejili gibanje za meščane, piše STA.

V Macau so se odločili, da bodo v boju proti novemu koronavirusu za dva tedna zaprli vse igralnice, katerih prihodek je večji kot v Las Vegasu. V okviru preiskave so namreč odkrili, da je bilo devet od desetih okužb zaznanih v igralništvu. Prvi mož Macaa Ho Iat Seng je več kot 600 tisoč prebivalcem svetoval, naj se raje zadržujejo doma.

Koronavirus naj bi zaznali še v 25 drugih državah. | Foto: Reuters Koronavirus naj bi zaznali še v 25 drugih državah. Foto: Reuters

Medtem so novo okužbo z virusom potrdili tudi v Južni Koreji, in sicer pri državljanki, ki je bila pred tem na Tajskem, kjer so za zdaj potrdili skoraj 20 primerov. Za zdaj še ne morejo potrditi, ali se je Korejka z virusom okužila na Tajskem.

Štiri petine žrtev starejših od 60 let

Med 425 potrjenimi smrtnimi žrtvami novega koronavirusa na Kitajskem jih je bilo 80 odstotkov starejših od 60 let, 75 odstotkov pa jih je imelo pred tem neko drugo bolezen, so danes sporočile kitajske zdravstvene oblasti.

Na državni ravni je stopnja umrljivosti za novim virusom 2,1 odstotka, v provinci Hubei, ki je žarišče izbruha, pa je 3,1 odstotka, je na novinarski konferenci sporočila namestnica vodje državne zdravstvene komisije Jiao Yahui.

V Hubeiju so zabeležili 97 odstotkov vseh smrtnih primerov. Jiao Yahui je višjo stopnjo umrljivosti v tej pokrajini pripisala večjemu številu težjih primerov kot tudi pomanjkanju bolnišničnih postelj v prvi fazi izbruha.

Čeprav je najmlajša oseba, pri kateri so potrdili virus, komaj enomesečni dojenček, gre pri večini primerov, še posebej pri hujših oblikah, za starejše bolnike, je povedala predstavnica zdravstvene komisije.

Po njenih navedbah je povprečen čas okrevanja bolnikov na državni ravni devet dni, v provinci Hubei pa je zaradi večjega števila težjih primerov 20 dni, poroča CNN.

Kitajska priznala pomanjkljivosti pri odzivu na virus

Sicer pa je Kitajsko vodstvo danes priznalo pomanjkljivosti v odzivu na izbruh koronavirusa. Stalni komite politbiroja kitajske komunistične partije je po redkem priznanju napake obenem pozval k izboljšavi kitajskega sistema za nujni odziv.

Žarišče koronavirusa naj bi bila tržnica v Wuhanu. | Foto: Reuters Žarišče koronavirusa naj bi bila tržnica v Wuhanu. Foto: Reuters

Politbiro, ki mu predseduje kitajski predsednik Xi Jinping, je pozval tudi k izkoreninjenju nezakonitih tržnic, kjer prodajajo divje živali. "V odgovoru na pomanjkljivosti, ki so bile razvidne ob odgovoru na epidemijo, moramo izboljšati naš sistem za nujni odziv in izboljšati naše sposobnosti pri spopadanju z nujnimi in nevarnimi nalogami," je pisalo v sporočilu politbiroja.

Po njihovem je nujno okrepiti nadzor tržnic in popolnoma prepovedati nezakonito preprodajo divjih živali. K takojšnjim in odločnim ukrepom je pozval tudi Xi. Zavzel se je za strogo uveljavljanje ukazov in prepovedi. V boju proti epidemiji namreč po njegovem ne gre le za življenje in zdravje ljudi, ampak tudi za gospodarsko in socialno stabilnost, piše STA.

Kitajsko vodstvo se je v preteklih tednih soočalo s kritikami, da se na Kitajskem niso primerno odzvali na izbruh in da so v nekaterih primerih tudi skušali preprečiti, da bi nekatere novice prišle na dan.

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec leta v Wuhanu, na tržnici z divjimi živalmi, ki so jo kasneje zaprli. Do sedaj je virusu podleglo že več kot 420 ljudi, več kot 20.000 pa jih je okuženih, med drugim v okoli 25 drugih državah. Zaenkrat so zunaj celinske Kitajske potrdili dve smrti, na Filipinih in v Hongkongu.

Skupina držav G7 za omejitev izbruha

Ministri za zdravje držav skupine G7 so se v ponedeljek strinjali, da bodo uskladili vse napore, da omejijo izbruh virusa. Med drugim bodo uskladili svoje pristope glede preventive in svetovanj o potovanju ter raziskave virusa. Obenem se namerava G7 uskladiti s Svetovno zdravstveno organizacijo, Evropsko unijo in Kitajsko, ki ni del G7.

"Primeren odgovor na virus se lahko usklajuje le mednarodno in na evropski ravni, ker virus ne pozna ne meja ne nacionalnosti," je v izjavi dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn, še navaja STA.

V Luki Koper pričakujejo, da bo širjenje koronavirusa s Kitajske vplivalo na količino pretovora. Posledice bodo verjetno najbolj občutne na področju kontejnerjev in vozil, so pojasnili za STA. Z zdravstvenega vidika pa zaenkrat niso prejeli nobenih navodil za uvedbo posebnih ukrepov.

Čeprav v tem trenutku težko povedo kaj bolj konkretnega, so nekateri globalni logisti, kot so opozorili v Luki, že zaprli svoje distribucijske centre na Kitajskem. Nekateri ladjarji ob tem napovedujejo odpovedi prihodov ladij na nekaterih rednih linijah. "Zaenkrat to ni primer severnega Jadrana oziroma Kopra, vendar jasno je, da bodo razmere vplivale na količino pretovora. Posledice bodo verjetno najbolj občutne na področju kontejnerjev in vozil," so povedali.

Kitajska virus
Novice Prvi primer koronavirusa potrdili tudi v Španiji #video
Ne spreglejte