Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 2. 2020,
9.51

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

12

Natisni članek

Kitajska virus Koronavirus

Nedelja, 2. 2. 2020, 9.51

4 leta, 1 mesec

Prva žrtev koronavirusa zunaj Kitajske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

12

koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi koronavirus, ki je po zadnjih podatkih zahteval 305 življenj, z njim pa je okuženih že več kot 14 tisoč ljudi, je zahteval prvo žrtev zunaj Kitajske. Na Filipinih je v soboto umrl 44-letni kitajski državljan, ki je prispel iz kitajskega Wuhana, kjer je novi virus izbruhnil.

Kitajska virus
Novice Kitajska zaradi koronavirusa vse bolj izolirana

Filipinske oblasti so potrdile, da je moški umrl za posledicami pljučnice, ki jo povzroča koronavirus. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se je kitajski državljan z virusom okužil pred prihodom na Filipine. S Filipinov sicer poročajo o še dveh potrjenih primerih okužbe z novim virusom, piše STA.

O izbruhu virusa poročajo iz več kot 25 držav

O okužbi z novim koronavirusom, ki je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu in povzroča virusno pljučnico, poročajo iz več kot 25 držav, okuženih je 14.300 ljudi. Vse več držav po svetu se odloča za odpovedi letov v Kitajsko in iz nje ter zavračajo tujce, ki so obiskali Kitajsko. Za ta ukrep so se po ZDA, Avstraliji in drugih državah zdaj odločili tudi Filipini, Vietnam in Nova Zelandija.

koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na Kitajskem se danes končujejo podaljšani prazniki ob kitajskem novem letu, to pa pomeni, da se bodo ljudje začeli vračati domov, čeprav bodo številna podjetja zaradi širjenja virusa zaprta še vsaj en teden.

Na Kitajskem so v soboto zabeležili 45 novih smrtnih primerov, vse na območju province Hubei, kjer je virus izbruhnil. Kitajske oblasti so proizvajalce medicinske opreme pozvale, naj pospešijo proizvodnjo opreme, ki je potrebna za nadzor in preprečevanje širjenja virusa, še poroča STA.

Kitajska virus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sicer pa so kitajske oblasti danes razglasile karanteno za desetmilijonsko mesto Wenzhou v provinci Zhejiang, kjer so doslej potrdili 265 okužb z novim virusom. V pokrajini Hubei so oblasti zaradi epidemije koronavirusa odredile karanteno za 14 mest, mesto Wenzhou pa je prvo, ki ni na območju te pokrajine.

V mestu, ki je od Wuhana oddaljeno več kot 800 kilometrov, so odpovedali vse javne dogodke, zaprli vse prometne povezave in drastično omejili gibanje prebivalcev mesta. Vsaka dva dni bo smel po en član gospodinjstva zapustiti stanovanje, da bi priskrbel vse nujne potrebščine za preživetje.

Kitajski strokovnjaki: Novi koronavirus naj bi se širil prek prebavnega trakta

Strokovnjaki iz kitajskega Wuhana so na podlagi preiskav ugotovili, da bi se virus med ljudmi lahko širil prek prebavnega trakta. Do odkritja so prišli s preučevanjem vzorcev blata in rektalnih brisov pri bolnikih. Veliko okuženih s koronavirusom je imelo namreč simptome, ki so značilni za diarejo, ne pa tudi drugih simptomov, kot je visoka vročina, ki so običajni pri okužbi z virusom.

Strokovnjaki so v zvezi s koronavirusom prišli do novega odkritja. | Foto: Reuters Strokovnjaki so v zvezi s koronavirusom prišli do novega odkritja. Foto: Reuters

Pri simptomih diareje je mogoč fekalno-oralni prenos virusa, zlasti ob pomanjkljivem umivanju rok ali neustreznem čiščenju sanitarij. V nekaterih delih Kitajske so javne sanitarije precej pogoste.

Kitajske oblasti so danes sporočile, da bo v novozgrajeni bolnišnici v mestu Wuhan zdravnikom na pomoč priskočilo 1400 pripadnikov kitajske vojske oziroma njenega medicinskega osebja. Prav tako so v bolnišnico, ki ima tisoč bolniških postelj, napotili strokovnjake za nadzor in preprečevanje epidemij, še navaja STA.

Galaxy S10+ 5G
Novice Zaradi koronavirusa bodo police malo bolj prazne tudi pri nas
Ne spreglejte