SiolNET. Novice Svet
0,39

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Hongkongu ponovno protesti kljub policijski prepovedi #video

0,39

termometer

Na protestih v Hongkongu se je danes kljub policijski prepovedi ponovno zbralo več deset tisoč ljudi. V četrti Tsim Sha Tsui je policija proti protestnikom uporabila solzivec, v Kowloonu so zaprli nekatere postaje podzemne železnice, pripravljenih pa je več policijskih vodnih topov.

Carrie Lam Novice Voditeljici Hongkonga protest v parlamentu preprečil nagovor

Številni protestniki so nosili napise "svoboden Hongkong" in "upor Hongkonžanov" ter bili kljub prepovedi zakrivanja obrazov zamaskirani. Protestniki, oblečeni v črno, so začeli z grafitiranjem, postavljanjem zapor cest, razdejali pa so tudi dve postaji podzemne železnice in dve trgovini.

Neznanci s kladivom napadli predstavnika za človekove pravice

Več postaj podzemne železnice v Kowloonu je danes zaprtih, ponovno pa bo dve uri predčasno z delovanjem prenehalo celotno omrežje. Protestnike je še podžgalo, da so neznanci s kladivi v sredo napadli enega predstavnikov Državljanske fronte za človekove pravice Jimmyja Shama in da je bil v soboto eden od pripadnikov protestniškega gibanja, ki je razdeljeval letake, zaboden v vrat in trebuh.

Hongkong Foto: Reuters

Policija je sicer shode prepovedala zaradi zagotavljanja javne varnosti in nasilja protestnikov v preteklosti. V zadnjih tednih so protestniki začeli tudi napadati trgovine in banke v lasti Kitajcev s celine. Mnogi, ki živijo tam, se zdaj bojijo za svojo varnost.

Hongkong Foto: Reuters

Napetost pa se tudi stopnjuje med protestniki in njihovimi nasprotniki oziroma podporniki Kitajske. Protestniki so večkrat hudo pretepli ljudi, ki so jim nasprotovali, vidnejši predstavniki protestnikov pa so bili večkrat tarča premišljenih napadov. Protestniki so obtožili podpornike Pekinga, da so se povezali z lokalnimi kriminalnimi skupinami.

Peking meni, da so za proteste krive zunanje sile

Obsodil je napade na tiste, ki podpirajo Kitajsko, večinoma pa se je izognil omembi napadov na protestnike. Vlada hongkonške voditeljice Carrie Lam je v začetku oktobra prepovedala uporabo mask na protestih. Gre za redko uporabljeni zakon o izrednih razmerah iz leta 1922. Protestnikom za kršenje določb grozi zapor do enega leta in do 25 tisoč hongkonških dolarjev (2.900 evrov) denarne kazni.

Hongkong Foto: Reuters

Hongkong že več mesecev pretresajo protesti, na katerih so večkrat izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Sprva je šlo za nasprotovanje predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, zdaj pa gre za splošno nezadovoljstvo zaradi domnevnega vse večjega vmešavanja Pekinga v to polavtonomno območje.

Hongkong Foto: Reuters

Protestniki terjajo neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad njimi, pomilostitev več kot 1.500 aretiranih ter svobodne volitve. V množici je redno slišati tudi pozive k neodvisnosti Hongkonga.

Kitajska Novice Kitajska uvaja sistem obsežnega družbenega nadzora

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kitty / 21.10.2019. ob 00:00 0 0

  Če gre narod na ulice, nas bodo tepli? Zakaj? Zakaj tepe policija protestnike? Brezkompromisno porinejo žensko, tepejo nekoga, ki je tleh.... pa saj se VSI borimo/jo za mir. MI nismo nevarni, mi smo v istem čolnu! Na milijone ljudi proti enim zapitkom zadetkom na oblasti. :(

  0 0
 • Kitty / 20.10.2019. ob 23:48 0 0

  Meni ni jasno - tudi pri nas bomo šli na ulice - ZAKAJ bo policija proti narodu?? Saj so nsši policisti na istem kot raja! Prav je, da varujejo bajturine, ker je res brez veze uničevat (politikanti so vsi 3 klaftre pod zamljo, v kolikor jim ni uspelo zbežat) ) Zakaj je naša Policija proti ljudstvu?

  0 0
 • stanly / 20.10.2019. ob 13:34 +1 - 1

  kitajski komunisti stiskajo svoboden Honkong v smrtni objem, kjer bo umrla vsaka svoboda in ljudje bodo samo še številke in ubogljivi živi roboti komunistične elite

  +1 - 1
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin