Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2019,
11.06

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

3

Natisni članek

nasilje protest Hongkong

Nedelja, 20. 10. 2019, 11.06

4 leta, 6 mesecev

V Hongkongu ponovno protesti kljub policijski prepovedi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

3

Na protestih v Hongkongu se je danes kljub policijski prepovedi ponovno zbralo več deset tisoč ljudi. V četrti Tsim Sha Tsui je policija proti protestnikom uporabila solzivec, v Kowloonu so zaprli nekatere postaje podzemne železnice, pripravljenih pa je več policijskih vodnih topov.

Carrie Lam
Novice Voditeljici Hongkonga protest v parlamentu preprečil nagovor

Številni protestniki so nosili napise "svoboden Hongkong" in "upor Hongkonžanov" ter bili kljub prepovedi zakrivanja obrazov zamaskirani. Protestniki, oblečeni v črno, so začeli z grafitiranjem, postavljanjem zapor cest, razdejali pa so tudi dve postaji podzemne železnice in dve trgovini.

Neznanci s kladivom napadli predstavnika za človekove pravice

Več postaj podzemne železnice v Kowloonu je danes zaprtih, ponovno pa bo dve uri predčasno z delovanjem prenehalo celotno omrežje. Protestnike je še podžgalo, da so neznanci s kladivi v sredo napadli enega predstavnikov Državljanske fronte za človekove pravice Jimmyja Shama in da je bil v soboto eden od pripadnikov protestniškega gibanja, ki je razdeljeval letake, zaboden v vrat in trebuh.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Policija je sicer shode prepovedala zaradi zagotavljanja javne varnosti in nasilja protestnikov v preteklosti. V zadnjih tednih so protestniki začeli tudi napadati trgovine in banke v lasti Kitajcev s celine. Mnogi, ki živijo tam, se zdaj bojijo za svojo varnost.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Napetost pa se tudi stopnjuje med protestniki in njihovimi nasprotniki oziroma podporniki Kitajske. Protestniki so večkrat hudo pretepli ljudi, ki so jim nasprotovali, vidnejši predstavniki protestnikov pa so bili večkrat tarča premišljenih napadov. Protestniki so obtožili podpornike Pekinga, da so se povezali z lokalnimi kriminalnimi skupinami.

Peking meni, da so za proteste krive zunanje sile

Obsodil je napade na tiste, ki podpirajo Kitajsko, večinoma pa se je izognil omembi napadov na protestnike. Vlada hongkonške voditeljice Carrie Lam je v začetku oktobra prepovedala uporabo mask na protestih. Gre za redko uporabljeni zakon o izrednih razmerah iz leta 1922. Protestnikom za kršenje določb grozi zapor do enega leta in do 25 tisoč hongkonških dolarjev (2.900 evrov) denarne kazni.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hongkong že več mesecev pretresajo protesti, na katerih so večkrat izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Sprva je šlo za nasprotovanje predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, zdaj pa gre za splošno nezadovoljstvo zaradi domnevnega vse večjega vmešavanja Pekinga v to polavtonomno območje.

Hongkong | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protestniki terjajo neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad njimi, pomilostitev več kot 1.500 aretiranih ter svobodne volitve. V množici je redno slišati tudi pozive k neodvisnosti Hongkonga.

Kitajska
Novice Kitajska uvaja sistem obsežnega družbenega nadzora
Ne spreglejte