Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
10.17

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

Rusija vojska civilisti evakuacija Ukrajina

Sobota, 18. 5. 2024, 10.17

4 tedne

V Harkovu evakuirali skoraj deset tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95
Harkov | Ukrajinski predsednik je v intervjuju zaveznike znova pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe in k dobavi bojnih letal. | Foto Reuters

Ukrajinski predsednik je v intervjuju zaveznike znova pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe in k dobavi bojnih letal.

Foto: Reuters

Zaradi ruske ofenzive v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov je moralo svoje domove zapustiti skoraj deset tisoč ljudi, je danes sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem posvaril pred okrepitvijo ruskih napadov, češ da bi to lahko bil le prvi val širše ofenzive.

"Evakuiranih je bilo 9.907 ljudi," je dejal Sinegubov in dodal, da je ukrajinska vojska minulo noč odbila dva ruska poskusa preboja ukrajinske obrambe.

Rusija je prejšnji teden začela kopensko ofenzivo na severovzhodu Ukrajine. 

Razmere v Harkovu so pod nadzorom, vendar niso stabilne, je v petkovem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Zelenski. | Foto: Reuters Razmere v Harkovu so pod nadzorom, vendar niso stabilne, je v petkovem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Zelenski. Foto: Reuters

Opozoril je, da bi Rusija lahko ofenzivo okrepila, a hkrati zatrdil, da bo Ukrajina ohranila svoje položaje in zaustavila vsak ruski poskus preboja.

"Ruska ofenziva bi lahko bila sestavljena iz več valov. Prvi val je bil v regiji Harkov," je nadaljeval in opozoril, da si Moskva želi napasti mesto Harkov. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v petek izjavil, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti mesta Harkov.

Zelenski je ocenil, da je ruska vojska med ofenzivo prodrla od pet do deset kilometrov, preden so jih ustavile ukrajinske sile. Po oceni AFP, ki temelji na podatkih ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW), pa so ruske sile med ofenzivo napredovale za več kot 278 kvadratnih kilometrov. 

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so ruske sile zavzele vas Starica v bližini Vovčanska v regiji Harkov. Od začetka ofenzive na Harkov naj bi sicer ruske sile zavzele že več vasi, med drugim Borisivko, Ogirceve, Pletenivko, Pilno in Strilečo.

Ukrajinski predsednik je v intervjuju zaveznike znova pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe in k dobavi bojnih letal. | Foto: Reuters Ukrajinski predsednik je v intervjuju zaveznike znova pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe in k dobavi bojnih letal. Foto: Reuters

ruska vojska
Novice Rusi ponoči sestrelili več kot sto brezpilotnikov
Spotkast:, predvolilno soočenje Matej Tonin in Matjaž Nemec
Novice Tonin in Nemec pred evropskimi volitvami, kaj si mislita drug o drugem #Spotkast
Ukrajinka posnetek
Novice Mlado Ukrajinko so klonirali in jo spremenili v Rusinjo, ki govori kitajsko #video
Vladimir Putin
Novice Nato: Rusija nima zmogljivosti za strateški preboj pri Harkovu
Ne spreglejte