Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2024,
20.24

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

parlament Gruzija pretep

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 20.24

2 tedna

V Gruziji prepir in pretep med poslanci ter protesti zaradi zakona o tujih agentih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

V gruzijskem parlamentu, ki je danes razpravljal o zakonu o tujih agentih, je izbruhnil prepir in poslanci so se tudi prerivali ter celo pretepali. V prestolnici Tbilisi se medtem pripravljajo na proteste proti spornemu zakonu, ki bi po zgledu ruske zakonodaje omejil delovanje iz tujine financiranih medijskih in nevladnih organizacij.

Vladajoča stranka Gruzijske sanje je v začetku meseca na presenečenje mnogih naznanila, da je v parlamentarno proceduro ponovno vložila predlog zakona, katerega tarča bi po mnenju kritikov bile nevladne in medijske organizacije ter posamezni novinarji, ki prejemajo sredstva iz tujine.

Vlada je sicer predlog zakona po zgledu ruske zakonodaje o tujih agentih želela sprejeti že marca lani, a je od namere odstopila po množičnih protestih.

Glede na prvotno različico od lani je besedilo spremenjeno le v navedku, da se bodo morale skupine registrirati kot organizacije, ki sledijo interesom tuje sile, in ne kot agenti tujega vpliva. Razen tega vsi drugi deli ostajajo nespremenjeni.

Ko se je danes v parlamentu v Tbilisiju začela razprava o besedilu zakona, se je več poslancev sprlo in fizično obračunalo sredi dvorane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanec opozicije s pestjo v glavo udaril poslanca vladajoče stranke

Videoposnetek s seje parlamenta prikazuje poslanca opozicije, ki je s pestjo v glavo udaril poslanca vladajoče stranke, ki je sodeloval pri pripravi zakona, to pa je povzročilo prerivanje in naposled prekinitev prenosa v živo.

Pred parlamentom se je že zjutraj zbralo več deset Gruzijcev, da bi protestirali proti spornemu zakonu, za katerega kritiki trdijo, da bi po zgledu podobnega ruskega zakona lahko služil za utišanje in ustrahovanje oporečnikov. Nasprotniki so tudi prepričani, da zakon spodkopava prizadevanja Gruzije za članstvo v EU.

Zvečer je načrtovan tudi velik protestni shod, nekateri protestniki pa so že pred začetkom danes razobesili veliko zastavo EU in vzklikali: "Neruski zakon!".

Prejšnji teden je v Tbilisiju proti načrtu vlade, ki želi sporni zakon sprejeti do maja, protestiralo kakih osem tisoč ljudi.

Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje
Novice Vrstniki v Franciji brutalno pretepli 14-letnico
Spolne zlorabe otrok, žalost, otrok, nasilje
Novice Na poti iz šole so ga pretepli vrstniki, dan po okrutnem napadu 15-letnik umrl v bolnišnici
Ne spreglejte