Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 1. 2023,
9.53

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Južni Sudan Ekvatorialna Gvineja Libanon Dominikanska republika Venezuela dolg glasovanje Združeni narodi

Sobota, 21. 1. 2023, 9.53

1 leto, 3 mesece

V Generalni skupščini ZN šest držav zaradi dolgov ostalo brez pravice do glasovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Združeni narodi | V skladu z dopisom generalnega sekretarja morajo države plačati določene minimalne zneske, preden jim vrnejo pravico do glasovanja. | Foto STA

V skladu z dopisom generalnega sekretarja morajo države plačati določene minimalne zneske, preden jim vrnejo pravico do glasovanja.

Foto: STA

V 193-članski Generalni skupščini Združenih narodov je ta teden šest držav ostalo brez pravice do glasovanja, ker krepko zaostajajo s plačevanjem v proračun svetovne organizacije. Ukrep je doletel Venezuelo, Libanon, Dominikansko republiko, Ekvatorialno Gvinejo, Gabon in Južni Sudan.

Položaj je nenavaden zlasti za Gabon, ki je članica Varnostnega sveta ZN, vendar pa glasovalne pravice te afriške države v najpomembnejšem organu ZN niso prizadete. 

Tri afriške države, ki zamujajo s plačili, obdržale glasovalne pravice

Ustanovna listina ZN določa, da članice, katerih zaostanki so enaki ali višji od zneska njihovih prispevkov za zadnji dve polni leti, izgubijo glasovalne pravice. Vendar pa daje Generalni skupščini pristojnost, da odloči, ali je do neplačila prišlo zaradi okoliščin, na katere članica ne more vplivati, in v tem primeru lahko država še naprej glasuje.

Generalna skupščina je tako odločila, da bodo tri afriške države s seznama držav, ki zamujajo s plačili – Komori, Sao Tome in Principe ter Somalija – lahko obdržale glasovalne pravice. Enako izjemo je tem trem državam odobrila že lani.

V skladu z dopisom generalnega sekretarja morajo države plačati določene minimalne zneske, preden jim vrnejo pravico do glasovanja. Venezuela mora plačati več kot 76 milijonov dolarjev, kar pomeni, da ta obubožana država nekaj časa ne bo glasovala.

Libanon mora nakazati več kot 1,3 milijona dolarjev, Ekvatorialna Gvineja skoraj 620.000 dolarjev, Južni Sudan več kot 196.000 dolarjev, Gabon nekaj manj kot 62.000 dolarjev in Dominikanska republika nekaj več kot 20.500 dolarjev.

Afganistan
Novice Tuje humanitarne organizacije napovedale prekinitev dela v Afganistanu
švica policija meja
Novice Švica: Ne bomo več sprejemali ranljivih skupin beguncev
gneža promet kolona
Avtomoto Že dve milijardi avtomobilov, številke so izjemne
Ne spreglejte