Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2019,
12.37

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

prazniki prazniki promet promet protest Pariz stavka

Ponedeljek, 16. 12. 2019, 12.37

4 leta, 4 mesece

V Franciji stavka še naprej hromi promet, rešitve ni na vidiku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Stavka v Parizu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Franciji se že 12. dan zapored nadaljuje stavka zaradi načrtovane pokojninske reforme in znova hromi promet. V Parizu so na prometnicah našteli za 630 kilometrov zastojev, medtem ko jih je običajno za od 200 in 350 kilometrov. Rešitve še ni na vidiku, sindikati pa že grozijo s stavko med prazniki.

Zastoji v prestolnici so predvsem posledica tega, da večina linij podzemne železnice še naprej ostaja zaprtih ali pa delujejo omejeno. Do velikih motenj prihaja tudi na linijah primestnih vlakov.

"Do zdaj sem delal od doma ali pa šel z avtomobilom," je povedal eden od Parižanov, "vendar avtomobil ni več možnost zaradi stroškov in zato, ker je utrujajoče." 

Edouard Philippe
Novice Francoska vlada vztraja pri pokojninski reformi

Po Franciji danes vozi zgolj tretjina hitrih vlakov TGV in štirje od desetih regionalnih vlakov. A kljub temu v drugih francoskih mestih ne opažajo takšnega prometnega kaosa kot v prestolnici.

Za jutri napovedana nova zborovanja

Sindikati ob tem za torek napovedujejo nova množična protestna zborovanja. Na ulice naj bi se odpravili učitelji, zdravstveni delavci, drugi javni uslužbenci in tudi odvetniki.

Nekateri sindikati že grozijo, da bi lahko stavko nadaljevali tudi med prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki, pri čemer odgovornost prelagajo na vlado.

Stavka v Franciji | Foto: Reuters Foto: Reuters "Če bo vlada umaknila svoj predlog in če bomo začeli resne pogovore o izboljšanju sistema /.../, bo vse v redu," je povedal vodja sindikata CGT Philippe Martinez. "V nasprotnem primeru bodo stavkajoči o nadaljnjih korakih odločali v četrtek ali petek," je povedal vodja sindikata, v katerem je tudi večina zaposlenih francoskih železnic SNCF.

V tem podjetju so že posvarili, da bodo do božiča težko vzpostavili običajno delovanje železnic, če se stavka ne bo končala v prihodnjih dneh.

Rešitve še ni na vidiku

Francoska ministrica za okolje Elisabeth Borne je ob tem poudarila, da bi bilo od vodij sindikatov neodgovorno, če bi uničili počitnice. "Stavka je legitimna, vendar se lahko spoštuje tudi praznovanja ob koncu leta, ko se vsakdo želi vrniti k svoji družini," je povedala za televizijo France 2.

Francoska vlada zatrjuje, da se je s sindikati pripravljena pogajati o predlogu pokojninske reforme, po katerem bi se Francozi lahko še naprej upokojevali z 62 leti, za polno pokojnino pa bi morali delati do 64. leta. Sindikati predlog pokojninske reforme zavračajo. Rešitve še ni na vidiku.

Ne spreglejte