SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V EU dosežen dogovor o svežnju za obnovo EU po pandemiji

0,40

termometer

evropska unija
Foto: Getty Images

Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije so danes dosegli politični dogovor o svežnju za spoprijem EU s pandemijo covida-19, ki vključuje večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027 in sklad za okrevanje, so sporočili iz parlamenta in nemškega predsedstva Svetu EU. Sveženj je vreden 1824 milijard evrov.

"Pogajanja s parlamentom so zahtevala čas, a nam je končno uspelo - dosegli smo politični dogovor o zadnjih podrobnostih prihodnjega večletnega proračuna. To je dobro uravnotežen dogovor, ki naslavlja pomisleke Evropskega parlamenta in spoštuje smernice julijskega zasedanja Evropskega sveta," je povedal stalni predstavnik Nemčije pri EU Michael Clauss.

Kot so sporočili iz Sveta EU, dogovor vključuje usmerjeno okrepitev evropskih programov, kot so Obzorje Evropa, EU4Health in Erasmus+, za 15 milijard evrov ob spoštovanju sklepov julijskega zasedanja voditeljev držav članic.

To so potrdili tudi v Evropskem parlamentu, kjer so dodali, da bo dodatna milijarda evrov namenjena še boljši fleksibilnosti za naslovitev prihodnjih potreb in kriz.

Poleg tega je v dogovoru načrt za uveljavitev novih lastnih virov v prihodnjih sedmih letih. Ta načrt je vključen v t.i. medinstitucionalni sporazum, ki je pravno zavezujoč, so navedli v parlamentu.

Evropski poslanci zadovoljni z dogovorom o svežnju za okrevanje EU

Evropski poslanci iz Slovenije so izrazili zadovoljstvo z danes doseženim dogovorom o večletnem finančnem okviru in svežnju za okrevanje po pandemiji covida-19. Za STA so še posebej pozdravili dejstvo, da dogovor zagotavlja dodatna sredstva za ključne evropske programe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin