SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Estoniji nove parlamentarne volitve

0,03

termometer

Estonija volitve
Malo manj kot milijon Estoncev se lahko danes udeleži parlamentarnih volitev, na katerih bo glede na nedavne javnomnenjske raziskave okoli 28 odstotkov dobila vladajoča Stranka centra premierja Jürija Ratasa. Foto: Reuters

V Estoniji potekajo parlamentarne volitve, na katerih je levosredinska vladna koalicija soočena s tradicionalnimi liberalnimi tekmeci in vzhajajočo desničarsko populistično stranko EKRE. Med desetimi strankami, ki se za sedeže v 101-članskem parlamentu te baltske države potegujejo z okoli tisoč kandidati, se nobeni ne obeta absolutna večina.

Medla volilna kampanja je bila osredotočena na vprašanja davkov in javne porabe, pa tudi napetosti glede izobraževanja v ruskem jeziku ruske manjšine ter razdeljenost med ruralnim in urbanim.

Okoli 40 odstotkov od 880.690 volivcev je svoj glas oddalo že na e-volitvah v predčasnem glasovanju. Volišča bodo odprta do 19. ure po srednjeevropskem času, prve delne izide je pričakovati v ponedeljek.

Talin Avtomoto V Estoniji brezplačen javni prevoz, kaj pa v Sloveniji?

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi 24,5 odstotka glasov dobila vladajoča levo usmerjena Stranka centra premierja Jürija Ratasa, ki je vodenje vlade prevzela po izglasovanju nezaupnice vladi pod vodstvom Taavija Roivasa iz Reformne stranke leta 2016. Koalicijski partnerici Stranke centra - konservativna Domovina (IRL) in socialdemokrati (SDE) - bosta verjetno izgubili nekaj sedežev in na volitvah zbrali po okoli 10 odstotkov glasov, zato je možnost vnovičnega oblikovanja koalicije vprašljiva.

Diggit 2018 Digisvet Bi Slovenija morala biti bolj kot Estonija? #video

Napovedujejo težko sestavljanje koalicije

Liberalni Reformni stranki se medtem obeta okoli 26,6 odstotka glasov, kaže anketa agencije Kantar Emor.

Napoveduje se težko sestavljanje koalicije. Čeprav si večina Estoncev želi veliko koalicijo Stranke centra in Reformne stranke, slednja temu ni naklonjena.

Nakazuje pa se podvojitev sedežev nacionalistični skrajno desni Konservativni ljudski stranki (EKRE). Ob obljubah o znižanju davkov in protimigrantski retoriki ji ankete napovedujejo okoli 17-odstotno podporo. S tem bi postala tretja največja stranka v parlamentu, a bo verjetno ostala v opoziciji, saj sta obe glavni sredinski stranki že dali vedeti, da z njo koalicije ne bosta oblikovali.

Med vidnejšimi strankami, ki imajo prav tako možnost za vstop v parlament, so še Zeleni, Svobodna stranka ter novinki Bogastvo življenja in Estonija 200.

Tovarna nogavic Polzela Posel danes Blagovna znamka Polzela v rokah Estoncev Papež Frančišek Novice Papež postal e-državljan Estonije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin