Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2019,
7.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Estonija volitve parlamentarne volitve stranke

Nedelja, 3. 3. 2019, 7.50

5 let, 1 mesec

V Estoniji nove parlamentarne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Estonija volitve | Malo manj kot milijon Estoncev se lahko danes udeleži parlamentarnih volitev, na katerih bo glede na nedavne javnomnenjske raziskave okoli 28 odstotkov dobila vladajoča Stranka centra premierja Jürija Ratasa. | Foto Reuters

Malo manj kot milijon Estoncev se lahko danes udeleži parlamentarnih volitev, na katerih bo glede na nedavne javnomnenjske raziskave okoli 28 odstotkov dobila vladajoča Stranka centra premierja Jürija Ratasa.

Foto: Reuters

V Estoniji potekajo parlamentarne volitve, na katerih je levosredinska vladna koalicija soočena s tradicionalnimi liberalnimi tekmeci in vzhajajočo desničarsko populistično stranko EKRE. Med desetimi strankami, ki se za sedeže v 101-članskem parlamentu te baltske države potegujejo z okoli tisoč kandidati, se nobeni ne obeta absolutna večina.

Medla volilna kampanja je bila osredotočena na vprašanja davkov in javne porabe, pa tudi napetosti glede izobraževanja v ruskem jeziku ruske manjšine ter razdeljenost med ruralnim in urbanim.

Okoli 40 odstotkov od 880.690 volivcev je svoj glas oddalo že na e-volitvah v predčasnem glasovanju. Volišča bodo odprta do 19. ure po srednjeevropskem času, prve delne izide je pričakovati v ponedeljek.

Talin
Avtomoto V Estoniji brezplačen javni prevoz, kaj pa v Sloveniji?

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi 24,5 odstotka glasov dobila vladajoča levo usmerjena Stranka centra premierja Jürija Ratasa, ki je vodenje vlade prevzela po izglasovanju nezaupnice vladi pod vodstvom Taavija Roivasa iz Reformne stranke leta 2016. Koalicijski partnerici Stranke centra - konservativna Domovina (IRL) in socialdemokrati (SDE) - bosta verjetno izgubili nekaj sedežev in na volitvah zbrali po okoli 10 odstotkov glasov, zato je možnost vnovičnega oblikovanja koalicije vprašljiva.

Novice Bi Slovenija morala biti bolj kot Estonija? #video

Napovedujejo težko sestavljanje koalicije

Liberalni Reformni stranki se medtem obeta okoli 26,6 odstotka glasov, kaže anketa agencije Kantar Emor.

Napoveduje se težko sestavljanje koalicije. Čeprav si večina Estoncev želi veliko koalicijo Stranke centra in Reformne stranke, slednja temu ni naklonjena.

Nakazuje pa se podvojitev sedežev nacionalistični skrajno desni Konservativni ljudski stranki (EKRE). Ob obljubah o znižanju davkov in protimigrantski retoriki ji ankete napovedujejo okoli 17-odstotno podporo. S tem bi postala tretja največja stranka v parlamentu, a bo verjetno ostala v opoziciji, saj sta obe glavni sredinski stranki že dali vedeti, da z njo koalicije ne bosta oblikovali.

Med vidnejšimi strankami, ki imajo prav tako možnost za vstop v parlament, so še Zeleni, Svobodna stranka ter novinki Bogastvo življenja in Estonija 200.

Tovarna nogavic Polzela
Novice Blagovna znamka Polzela v rokah Estoncev
Papež Frančišek
Novice Papež postal e-državljan Estonije
Ne spreglejte