SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež postal e-državljan Estonije

0,03

termometer

Papež Frančišek
Predsednica države mu je podelila digitalno identifikacijsko kartico. Foto: Reuters

Papež Frančišek je pri svojih 81 letih postal e-državljan Estonije. Predsednica države Kersti Kaljulaid mu je namreč danes v okviru uradnega obiska podelila digitalno identifikacijsko kartico, ki mu omogoča uporabo digitalnih storitev te baltske države.

Čeprav ni jasno, kako se je Frančišek, ki je pred leti priznal, da ne zna uporabljati računalnikov, odzval na darilo, pa je v pozdravnem govoru posvaril pred napredkom tehnologije in odtujenostjo v visokotehnoloških družbah.

Digitalna pionirka Estonija je leta 2005 kot prva na svetu uvedla možnost e-volitev. Na volitvah leta 2015 je okoli 30 odstotkov Estoncev svoj glas oddalo elektronsko. Z elektronskimi volitvami so Estonci prihranili več kot 10 tisoč delovnih dni. Eden od dosežkov pa je tudi projekt e-rezidenčnosti.

Imetniki tako imenovane kartice e-Residents imajo dostop do vseh estonskih spletnih storitev, kar med drugim omogoča predvsem lažjo vzpostavitev podjetij. Čeprav so osebe e-državljani, pa to še ne pomeni samodejno, da imajo tudi pravico do bivanja v Estoniji.

Papež je danes na zadnji dan turneje po baltskih državah obiskal Estonijo, kjer je sicer od 1,3 milijona prebivalcev manj kot odstotek katolikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin