SiolNET. Novice Svet
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec v Dubrovniku: Luka Koper najbližji dostop do morja za srednjo in vzhodno Evropo

0,27

termometer

Intervju: Marjan Šarec
Vrha 16+1 se v Dubrovniku udeležuje tudi slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: Bojan Puhek

Premier Marjan Šarec je v nagovoru na plenarnem zasedanju vrha pobude srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1) v Dubrovniku poudaril, da Luka Koper pomeni najbližji dostop do morja za države srednje in vzhodne Evrope. Obenem pa tudi Kitajski zagotavlja najlažji pristop do srednje- in vzhodnoevropskih trgov.

Poudaril je, da je Kitajska največja trgovinska partnerka Slovenije v Aziji. Zahvaljujoč sodelovanju znotraj pobude 16+1 se je blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko zvišala za 15 odstotkov od leta 2013.

Kot značilnost skupnih slovensko-kitajskih projektov je poudaril usmerjenost na visoko tehnologijo ter omenil tovrstno sodelovanje na različnih področjih, kot so deli za električna vozila, informacijski sistemi, letalska tehnologija, e-mobilnost in farmacija. Uspešno sodelovanje pa se nadaljuje tudi na področjih tehnologije za zdravstvo, športa, prometa in turizma. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je Slovenija prevzela vodenje koordinacije pobude mehanizma za gozdarstvo.

Slovenski podjetniki so ob današnjem forumu izrazili zadovoljstvo predvsem pri prizadevanjih za krepitev prometa. Možnosti za širitev sodelovanja s Kitajsko vidijo kot obetavne, a tudi precej zahtevne.

Pozdravili pridružitev Grčije

Tako kot pred njim hrvaški premier Andrej Plenković je tudi Šarec pozdravil pridružitev Grčije pobudi in izrazil prepričanje, da bo njeno polnopravno članstvo pripomoglo k širši perspektivi in gospodarskemu sodelovanju pobude.

Plenković je na začetku plenarne seje pozdravil Grčijo, ki se bo pridružila pobudi, tako bo postala 17+1. Opozoril je na vse večje zanimanje drugih držav za pobudo ter dodal, da si Hrvaška prizadeva za njeno odprtost. Neuradno je bilo mogoče slišati, da se želita pobudi pridružiti tudi Moldavija in Ukrajina. Plenković je še napovedal, da bo Hrvaška prihodnje leto gostila konferenco prometnih ministrov držav pobude.

Intervju: Marjan Šarec Novice Šarec: Plenkoviću sem povedal, kaj nas moti

Kitajski premier Li je poudaril, da udeleženci vrha ne bodo danes samo razpravljali, temveč se bodo tudi medsebojno posvetovali in sodelovali, da bi dosegli rezultate, ki bodo zadovoljili vse.

Izpostavil je hrvaški most na Pelješac kot "svetel zgled", ki lahko vse spodbudi k nadaljevanju sodelovanja. Meni, da sta financiranje mostu iz skladov EU in gradnja, ki je zaupana kitajski družbi, dokaz odprtega in transparentnega partnerstva.

Na poslovnem forumu 1000 podjetnikov

Vrh pobude se je začel v četrtek z delovno večerjo, ki jo je gostil Plenković. Osrednji dogodek je današnje plenarno zasedanje, ki se ga udeležujejo predsedniki vlad vseh držav članic razen Latvije. Udeležuje se ga tudi grški premier Aleksis Cipras.

Grški premier Aleksis Cipras. Grški premier Aleksis Cipras. Foto: Reuters

V okviru vrha je danes potekal tudi poslovni forum, ki se ga je udeležilo okoli 1000 podjetnikov. Ti so govorili o sodelovanju na področjih infrastrukture, investicij, proizvodnje, inovacij, trgovine, turizma in kulture. Več kot tretjino udeležencev so predstavljali podjetniki iz Kitajske, na forumu pa so sodelovali tudi predstavniki devetih slovenskih podjetij.

arbitraža Novice Kako na prisluškovalno afero gledajo na Hrvaškem? #video

Li je sklepno izjavo podal skupaj s Plenkovićem

Po koncu plenarne seje je Li novinarjem povedal, da današnji vrh, ki se mu je pridružila Grčija, jasno kaže, da si države prizadevajo za multilateralizem in svobodno trgovino.

Kitajski premier je prispel v Dubrovnik le nekaj dni potem, ko sta Evropska unija in Kitajska na srečanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo, ki utira pot partnerstvu, utemeljenem na vzajemnosti. Danes je v Dubrovniku podčrtal bruseljsko soglasje in povedal, da je današnji vrh pobude dodaten korak, ki temelji na tem dosežku. Kot je pojasnil, bodo članice pobude odprto in transparentno delale in sodelovale na tržnih principih z namenom uresničenja projektov, ki bodo v obojestransko korist.

Andrej Plenković. Andrej Plenković. Foto: Reuters

Li je sklepno izjavo podal skupaj s Plenkovićem, ki je izpostavil, da se je pobuda pokazala kot plodna in koristna. Meni, da je vsem članicam, ki ne morejo tekmovati z velikimi evropskimi državami, omogočal "odlično obliko sodelovanja", ki je del globalnega kitajskega infrastrukturnega projekta nove svilne poti.

Kitajska in šestnajsterica naj bi danes podpisali vrsto sporazumov

Med njimi bo tudi okvirni sporazum o sodelovanju med Inženirsko akademijo Slovenije in industrijsko razvojno cono Nanjing Jiangning High-tech pri vzpostavljanju mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra. Predstavniki SID banke pa bodo podpisali pobudo za sodelovanje medbančnega konzorcija Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope v okviru podpore razvoju malih in srednjih podjetij.

Do vrha pobude 16+1 prihaja le nekaj dni po tistem, ko sta Evropska unija in Kitajska na srečanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo, ki utira pot partnerstvu, utemeljenem na vzajemnosti. Na Kitajskem si prizadevajo, da bi bila tudi pobuda 16+1 del globalnega kitajskega infrastrukturnega projekta nove svilne poti. Pričakujejo, da bodo od šestnajsterice slišali o projektih, ki bi postali del nove svilne poti.

Naslednji vrh pobude bo gostila Kitajska.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin