Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2019,
19.29

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

4

Natisni članek

Arbitraža Hrvaška Slovenija

Četrtek, 11. 4. 2019, 19.29

5 let

Kako na prisluškovalno afero gledajo na Hrvaškem? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

4

Poglejmo na afero s hrvaške strani: Gre za zaroto, ki so jo proti Hrvatom skupaj pripravili Slovenci in Bosanci. Tako odmeva po hrvaškem saboru, kjer vztrajno ponavljajo, da hrvaška politika z vsem skupaj nima čisto nič. Vse skupaj naj bi se začelo v Bosni in Hercegovini.

Ludo Bammens
Novice Razkrivamo: koga je klical lobist hrvaške vlade? #arbitraža #video

Spomnimo, bosanski Žurnal je prvi objavil zgodbo, da hrvaška obveščevalna agencija SOA novači salafiste, islamske skrajneže, da bi tako omajali oblast v Bosni. Kot je razkril Žurnalov novinar Avdo Avdič, so jih novačili tudi pri nas, zato da bi v Bosno pretihotapili orožje.

Hrvaška naj bi tako dobila povod za obračun z domnevnimi teroristi v sosednji državi, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Avdo Avdić | Foto: Planet TV Foto: Planet TV V nasprotju z Bosno in Hercegovino je na strani novinarjev stala skoraj celotna država, poroča bosanska televizija Adisa. Očitno slovenski primer potrjuje zgodbo Žurnala, je povedal Avdo Avdić, novinar, ki je razkril zgodbo o novačenju.

"Če vzamemo v zakup, da so Slovenci vse dokumentirali, celo zapisali, da so hrvaški podjetniki, ki na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini obvladujejo določene medije, da so oni v imenu hrvaške vlade izvajali pritisk na slovenske novinarje ter od njih zahtevali, da ne objavijo tega, kar je objavil Žurnal, to dokazuje, da na vsak način poskušajo prikriti zgodbo," je dodal Avdić.

Matej Tonin
Novice "Imamo dokaze o poskusu vplivanja Hrvaške na POP TV" #video

Premalo dokazov za začetek preiskave

Bosansko tožilstvo je sicer sklenilo, da nima dovolj dokazov za začetek kakršnekoli preiskave. A da je vsebina informacij resna, potrjuje nekdanji direktor Federalne uprave Policije in nekdanji vodja protiteroristične skupine v Bosni in Hercegovini.

"Težava je že to, da o teh dogodkih govorijo v Sloveniji. To pomeni, da so očitno te osebe oziroma tisti del strukture na enak ali podoben način izvajali obveščevalne dejavnosti na ozemlju nekaterih drugih držav Evropske unije, kar je samo po sebi slabo," je dejal Zlatko Miletić, nekdanji direktor Federalne uprave Policije.

Arbitraža. Piranski zaliv. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Hrvaški član predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić je sicer že pozval hrvaške uradnike, naj ustavijo preganjanje bosanskih državljanov. Na afero so se sicer najmanj odzvali v stranki Hrvaške demokratske skupnosti Bosne in Hercegovine, saj je član te stranke Mijo Krešić neposredni igralec zgodbe.

"V državi imamo institucije, ki lahko podajo strokovno mnenje s pravnega vidika. Zadnjič ste videli, kako se razlikujejo informacije med institucijami, to kaže, kako resni smo," je dejal Dragan Čović, predsednik stranke HDZ BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor
Novice Petrič: Položaj Hrvaške je po razkritjih s prisluhi še manj kredibilen #arbitraža

Hrvaška zastopnica v Evropskem parlamentu: Vse to je laž

"Vse to so lažne novice. Mislim, da bi tožilstvo moralo proučiti takšne obtožbe, ki ustvarjajo vzdušje brez arbitrarnih odnosov," pa je dejala Željana Zovko, zastopnica Hrvaške v Evropskem parlamentu.

V Bosni še dodajo, da bi morala biti Slovenija primer za njihove organe, da je treba kaznovati tiste, ki afero začnejo, ne pa tistih, ki jo razkrijejo, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte