SiolNET. Novice Svet
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V deželni parlament v Celovcu tudi Slovenec Franc Jožef Smrtnik

0,66

termometer

Na nedeljskih deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem se je v deželni parlament v Celovcu uvrstil koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. Nekdanji župan Železne Kaple je v prvem odzivu dejal, da koroški Slovenci spet pišejo zgodovino.

V izjavi, objavljeni na spletni strani tednika koroških Slovencev Novice, je Smrtnik še dodal, da je Ekipa Koroška na volitvah dosegla velik uspeh, prav tako kot njen vodja Gerhard Köfer, ki je koroškemu Slovencu dal možnost priti v deželni zbor. "Ponosen sem, da lahko sodelujem v tej ekipi, in sem prepričan, da se bo dalo v prihodnjih letih tudi kaj premakniti," je še dejal Smrtnik.

Tudi po volitvah bodo na avstrijskem Koroškem najmočnejša stranka ostali socialdemokrati (SPÖ), ki pa so zabeležili slabši izid od pričakovanih 40 odstotkov. Glede na začasne končne izide so prejeli 38,9 odstotka glasov, kar je znaten padec glede na prejšnje volitve pred petimi leti, ko jih je podprlo 48 odstotkov volivcev. Sledijo svobodnjaki (FPÖ) s 24,6 odstotka glasov, na tretjem mestu je ljudska stranka (ÖVP) s 17 odstotki, Ekipo Koroška pa je podprlo 10,1 odstotka volivcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zelenim z nosilko liste, koroško Slovenko Olgo Voglauer, tudi tokrat ni uspelo vstopiti v celovški deželni zbor. S 3,7 odstotka podpore niso presegli petodstotnega volilnega praga. Zunaj deželnega parlamenta je ostal tudi Neos, ki je prejel 2,4 odstotka podpore.

Volilna udeležba je bila 71,6-odstotna, nekoliko višja kot na prejšnjih volitvah leta 2018, ki se jih je udeležilo 68,6 odstotka volivcev na avstrijskem Koroškem.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin