Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2024,
8.12

Osveženo pred

1 dan, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,65
prepoved Elon Musk X Twitter družbeno omrežje Brazilija

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 8.12

1 dan, 14 ur

V Braziliji prepovedali družbeno omrežje X

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,65
Elon Musk | Pričakuje se, da bo platforma v državi znova na voljo v naslednjih 24 urah. | Foto Reuters

Pričakuje se, da bo platforma v državi znova na voljo v naslednjih 24 urah.

Foto: Reuters

V Braziliji so prepovedali družbeno omrežje X, nekdanji Twitter, ker se podjetje, čigar lastnik je Elon Musk, ni držalo roka za imenovanje novega pravnega zastopnika v državi, poroča BBC. Sodnik Alexandre de Moraes je ukazal "takojšnjo in popolno prekinitev" platforme, dokler ne izpolni vseh sodnih odredb in ne plača obstoječih kazni. 

Spor se je začel aprila, ko je sodnik odredil začasno ukinitev več deset računov omrežja X zaradi domnevnega širjenja dezinformacij. Lastnik Elon Musk je o odločitvi dejal: "Svoboda govora je temelj demokracije in neizvoljeni psevdosodnik v Braziliji jo uničuje v politične namene."

Kazen zaradi kršenja brazilske zakonodaje

Moraes je dal podjetjem, kot sta Apple in Google, pet dni časa, da omrežje X odstranijo iz svojih trgovin in blokirajo njegovo uporabo v sistemih iOS in Android. Dodal je, da bi lahko bili ljudje in podjetja, ki za dostop do platforme uporabljajo sredstva, kot je VPN, kaznovani s 50 tisoč realov (slabih osem tisoč evrov). 

V skladu s sodnikovo odredbo bo prepoved veljala, dokler X v državi ne imenuje novega zakonitega zastopnika in ne plača kazni zaradi kršenja brazilske zakonodaje.

Pričakuje se, da bo platforma v državi znova na voljo v naslednjih 24 urah. 

Musk je zaradi spora že v začetku tega meseca prekinil delovanje omrežja X v Braziliji, kjer ima okrog 22 milijonov uporabnikov. Po napovedi o prepovedi pa je Moraesa označil za "zlobnega diktatorja, ki igra vlogo sodnika" ter ga obtožil, da skuša uničiti demokracijo v Braziliji. 

Muska preiskujejo tudi zaradi lažnih informacij v korist Bolsonara

Spor se je začel, ko je Moraes odredil zaprtje več računov podpornikov nekdanjega brazilskega desničarskega predsednika Jaira Bolsonara, ki je leta 2022 izgubil volitve, nato pa skušal diskreditirati volilni sistem. Brazilske oblasti Bolsonara preiskujejo zaradi suma poskusa državnega udara. Med uporabnik X-a, ki jih je blokiral Moraes, je med drugimi skrajno desničarski nekdanji kongresnik Daniel Silveira, ki je bil leta 2022 obsojen na devet let zapora zaradi vodenja gibanja za strmoglavljenje vrhovnega sodišča.

Aprila je Moraes odredil preiskavo proti Musku in ga obtožil, da je ponovno aktiviral nekatere od prepovedanih računov.

Muskov satelitski internetni operater Starlink je že v četrtek sporočil, da je od Moraesa prejel odredbo o zamrznitvi računov in prepoved opravljanja finančnih transakcij v Braziliji. Starlink trdi, da odredba temelji na neutemeljeni ugotovitvi, da bi moral biti odgovoren za globe, ki so bile protiustavno naložene podjetju X.

Muska v Braziliji preiskujejo tudi zaradi domnevne kampanje širjenja lažnih informacij v korist Bolsonara.

Na odločitev sodišča se je odzval tudi predsednik Brazilije Luis Inacio Lula da Silva, ki je za lokalno radijsko postajo dejal, da za vse tujce z naložbami v Braziliji veljajo brazilski zakoni in ustava. "Kdo misli, da je tale Musk?", je po navedbah AFP dejal Lula.

Xpeng G6
Avtomoto Kitajski Elon Musk potrdil: za Xpeng iščemo tovarno v Evropi
Elon Musk, Vladimir Putin
Novice Sinova zelo vplivnih Rusov delata v podjetju, ki je financiralo Elona Muska
Ramazan Kadirov
Novice Čečenski vodja vozil Teslin cybertruck z mitraljezom na strehi. Musk: Nisem mu ga podaril. #video
Ne spreglejte