Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 8. 2020,
18.28

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

Natisni članek

eksplozija Libanon

Torek, 4. 8. 2020, 18.28

3 leta, 8 mesecev

Močni eksploziji v Bejrutu: več deset mrtvih, 2.500 ranjenih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

3

V libanonski prestolnici Bejrut sta danes odjeknili siloviti eksploziji, ki sta pretresli celo mesto in v zrak poslali temne oblake dima. Umrlo je več deset ljudi, okoli 2.500 je ranjenih. Vzrok eksplozij še ni znan. V državi so v sredo razglasili dan žalovanja. Sklicali so sestanek varnostnega sveta.

Sportal Želel je le pomagati, potem je napadalec ubil njega: trije otroci ostali brez očeta #video

Eksploziji sta, po poročanju varnostnih virov, odjeknili na območju pristanišča in skladišča, kjer naj bi skladiščili eksplozivna in pirotehnična sredstva. Za zdaj še ni znano, kaj je povzročilo eksploziji in za kakšno vrsto eksplozivnega sredstva gre. Po nekaterih poročanjih naj bi šlo za material, ki so ga zasegli pred leti. Generalmajor Abas Ibrahim je napovedal preiskavo incidenta.

 Videoposnetek, ki prikazuje trenutek eksplozije:

Po prvih informacijah sta eksploziji terjali več deset življenj, ranjenih je okoli 2.500 ljudi. Minister za zdravje Hamad Hassan je potrdil, da je število ranjenih zelo visoko in da je nastala tudi obsežna gmotna škoda. Vojak v pristanišču pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je na območju katastrofalno. "Trupla so na tleh. Reševalci še vedno dvigajo mrtve," je povedal. 

Fotogalerija
1 / 10

Varnostne sile so za javnost zaprle celotno območje pristanišča, dostop je dovoljen le reševalcem, gasilcem in svojcem delavcev, ki so zaposleni na območju. Pristanišče je ujeto v temen dim. Obstajajo različna poročila, ali je požar izbruhnil že pred ali po eksploziji.

Libanonski predsednik Michel Aoun je v luči dogodka danes sklical nujni sestanek sveta za obrambo. V državi pa bo v sredo dan žalovanja, je razglasil premier Hasan Diab. Premier je danes zagotovil tudi, da bodo našli odgovorne za nesrečo. Pomoč Libanonu so po eksplozijah že ponudili voditelji Francije, Cipra, Irana ter Evropske unije, poroča STA.

Na kraju so gasilske ekipe, ki poskušajo omejiti požar:

Svetovni voditelji že ponudili pomoč

Po poročanju tujih medijev so škodo utrpeli skoraj vsi lokali in trgovine v četrti Hamra, ponekod so uničene celotne izložbe, hudo poškodovani so tudi avtomobili na ulicah. Ponekod so ljudje zapustili avtomobile sredi ulice, v njih pa so bile sprožene varnostne zračne blazine. Številne ljudi je bilo videti, kako so hiteli po zdravstveno pomoč, med njimi tudi otroci. 

Libanonski mediji so nato objavili posnetke ljudi, ki so ujeti pod ruševinami, med njimi nekateri krvavi. Bolnišnice naj bi bile že polne, in pozivajo k donacijam krvi. Ministrstvo za zdravje pa poziva vse, ki so usposobljeni na področju zdravstva, naj se javijo za prostovoljce pri najbližji ustanovi, piše STA.

V prestolnici vlada popoln kaos (bralce opozarjamo, da je posnetek nazorne narave):

Močni eksploziji so čutili po skoraj celem mestu, nekatera območja pa so ostala brez elektrike. "Stavbe se tresejo," je tvitnil eden od prebivalcev. Drugi so pisali, da se je eksplozijo slišalo čez celo metropolo. O škodi in močnem šoku po eksploziji poročajo iz skoraj celega mesta, ulice so polne razbitega stekla. Eksplozije so sicer slišali celo v Nikoziji na Cipru, ki je od Bejruta oddaljena okoli 240 kilometrov.

V petek razsodba atentatorjem nekdanjega libanonskega premierja

Sicer pa sta eksploziji odjeknili v času, ko se Libanon sooča z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih desetletjih in pred petkovo razglasitvijo razsodbe posebnega sodišča Združenih narodov atentatorjem nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja leta 2005. Umora so obtoženi štirje člani šiitskega gibanja Hezbolah, ki jim bo sodišče v Haagu izreklo odločitev v odsotnosti.

Poškodovana je bila tudi tamkajšnja bolnišnica:

Po umoru enega najbolj vidnih sunitskih politikov so ulice zavzeli protestniki, ki so se uprli takrat prosirski vladi ter svojo sosedo Sirijo delno okrivili za umor. Vlada je odstopila po dveh tednih, Sirija pa je iz države umaknila svoje vojake, kar je zahteval tudi Hariri.

Po zbranih dokazih so Združeni narodi in Libanon ustanovili poseben tribunal v Haagu leta 2007 in zaradi umora obtožili štiri člane Hezbolaha. Gibanje sojenje zavrača, saj da ni politično nevtralno, še navaja STA.

Hekerski napad, Twitter
Novice Za hekerskimi napadi na račune slavnih na Twitterju stal 17-letnik
Ne spreglejte