SiolNET. Novice Svet
0,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Avstriji številne racije proti domnevnim skrajnim desničarjem

0,92

termometer

Neonacisti
Foto: Reuters

V Avstriji so danes izvedli številne hišne preiskave po celi državi, v okviru katerih preiskujejo 32 domnevnih pripadnikov skrajne desnice, je sporočilo avstrijsko pravosodno ministrstvo. Zaenkrat ni bilo aretacij, saj preiskava še poteka, poroča avstrijski časnik Standard.

Osebe sumijo kršenja zakona o prepovedih, ki med drugim ureja področje prepovedi nacizma in neonacizma.

Preiskavo je leta 2018 uvedlo tožilstvo na avstrijskem Štajerskem po neonacističnem koncertu v kraju Leoben lansko pomlad. Tako pevec kot organizator sta bila že pred tem poznana oblastem zaradi domnevne pripadnosti neonacistični sceni, organizatorja so celo že obsodili zaradi kršenja zakona o prepovedih, je na novinarski konferenci pojasnil generalni sekretar na pravosodnem ministrstvu Christian Pilnacek.

V okviru racij so našli orožje in neonacistični material, je pojasnil generalni sekretar na notranjem ministrstvu Peter Goldgruber.

Janez Janša SDS Novice Vodja identitarcev v Avstriji: Hvala, gospod Janez Janša. Ste časten človek. #video

So aretacije povezane z identitarnim gibanjem?

Hišne preiskave, v katerih je sodelovalo več kot 200 policistov, so potekale po celi državi z izjemo Tirolske, med drugim so preiskovali tudi osebe, ki ne živijo v Avstriji. V okviru racije sicer niso aretirali oseb, a jih več trenutno zaslišujejo, nato bodo odločili o nadaljnjih korakih, je še pojasnil Pilnacek.

Trenutno še ni jasno, ali so osumljeni povezani z identitarnim gibanjem ali kakšno drugo skrajno desno skupino.

V Avstriji so sicer lani zabeležili več kot 1600 prijav in 1000 kršitev s področja skrajnega desničarstva, ki so jih preučili policisti. Od tega so jih med drugim 732 uvrstili kot skrajno desne in 236 kot ksenofobne ali rasistične.

Generacija Identitete Novice Generacija identitete: skrajno gibanje, ki je z volitvami v Sloveniji dobilo nov zagon

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin