Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
12.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
ameriška vojska ZDA napad Sirija Islamska država

Natisni članek

Četrtek, 20. 6. 2024, 12.10

1 mesec

V ameriškem zračnem napadu v Siriji ubit visoki predstavnik Islamske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26
Ameriška vojska, marinci, helikopter | Po podatkih Washingtona je v Siriji v tem trenutku približno 700 ameriških vojakov. | Foto Getty Images

Po podatkih Washingtona je v Siriji v tem trenutku približno 700 ameriških vojakov.

Foto: Getty Images

V ameriškem zračnem napadu v Siriji je bil ubit visoki predstavnik teroristične organizacije Islamska država (IS) Jamal Muhammad Ibrahim Al Janabi, je na omrežju X v sredo sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom). Po navedbah ameriške vojske v napadu civilisti niso bili ranjeni.

Lokacija napada, ki se je zgodil v nedeljo, ni znana. Centcom bo, kot so zapisali v sporočilu za javnost, skupaj s svojimi zavezniki in partnerji na Bližnjem vzhodu tudi v prihodnje izvajal operacije onemogočanja izvedbenih zmožnosti teroristične organizacije IS z namenom njenega trajnega poraza.

Ameriška vojska je v Siriji nameščena s ciljem preprečiti ponovno krepitev IS in se giblje na področjih, ki jih nadzorujejo kurdska milica YPG in njeni zavezniki.

Čeprav so leta 2019 razglasili poraz IS, so teroristične celice v Siriji še vedno dejavne, medtem ko ZDA še naprej iščejo načine, kako omejiti vpliv, ki ga z vojaško prisotnostjo in podporo v regiji vzdržuje Iran, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih Washingtona je v Siriji v tem trenutku približno 700 ameriških vojakov. Njihova prisotnost je z vojno v Gazi postala bolj tvegana, kar se je pokazalo s ponavljajočimi napadi proiranskih milic na pogosto majhne in v puščavo umeščene tamkajšnje ameriške vojaške baze.

Benjamin Netanjahu
Novice Bela hiša razočarana nad Netanjahujevimi kritikami
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu razpustil vojni kabinet
Gaza
Novice Nov brutalen napad v Gazi: ubitih 17 ljudi, več deset je ranjenih
Ne spreglejte