Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
7.30

Osveženo pred

6 dni, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Gaza grožnja Ciper Hezbolah

Četrtek, 20. 6. 2024, 7.30

6 dni, 13 ur

Bela hiša razočarana nad Netanjahujevimi kritikami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Benjamin Netanjahu | Netanjahu je v videoposnetku, ki ga je pred dvema dnevoma objavil na omrežju X, dejal, da si ne more predstavljati, da bi lahko ameriška vlada zadržala orožje in strelivo za Izrael.  | Foto Reuters

Netanjahu je v videoposnetku, ki ga je pred dvema dnevoma objavil na omrežju X, dejal, da si ne more predstavljati, da bi lahko ameriška vlada zadržala orožje in strelivo za Izrael.

Foto: Reuters

Kritike izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja glede ameriških dobav orožja Izraelu so moteče in skrb vzbujajoče, glede na vse, kar je ta vlada doslej zagotovila Izraelu in bo to počela še naprej, je danes novinarjem v Washingtonu povedal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby.

"Nobena druga država ne stori več, da bi Izraelu pomagala pri obrambi pred grožnjo, ki jo predstavlja Hamas, in drugimi regionalnimi grožnjami," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še dodal Kirby.

Netanjahu je v videoposnetku, ki ga je pred dvema dnevoma objavil na omrežju X, dejal, da si ne more predstavljati, da bi lahko ameriška vlada zadržala orožje in strelivo za Izrael. "Res ne vemo, o čem govori," je v odzivu na njegove izjave dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Vodja ameriške diplomacije Antony Blinken je pojasnil, da ZDA še naprej preverjajo določene dobave bomb za Izrael, ki so jih prekinili zaradi strahu, da bi jih izraelske sile lahko uporabile za napade na gosto naseljena območja v Rafi na jugu Gaze, vendar pa vse druge dobave vojaške pomoči potekajo normalno.

Kirby pa je povedal še, da naj bi se Blinken in svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan še danes sestala z izraelskim svetovalcem za nacionalno varnost Zahijem Hanegbijem in ministrom za strateške zadeve Ronom Dermerjem.

Ciper po grožnjah Hezbolaha poudarja, da ni vpleten v vojaške operacije v regiji

Ciprski predsednik Nikos Hristodulides je po grožnji napada šiitskega gibanja Hezbolah zatrdil, da Nikozija ni vpletena v nobeno vojaško operacijo v regiji. "Ciper je del rešitve in ne težave", je poudaril in spomnil na pomorski koridor med Ciprom ter območjem Gaze za dostavo pomoči palestinski enklavi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je v sredo Ciper svaril pred odpiranjem letališč in oporišč za izraelske sile v primeru izbruha vojne z Izraelom. "Odprtje ciprskih letališč in oporišč izraelskemu sovražniku za napad na Libanon bi pomenilo, da je ciprska vlada del vojne," je opozoril.

Na Cipru sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer dve britanski vojaški oporišči, od tega eno letalsko, vendar ju ciprska vlada ne nadzoruje.

Nasrala je v sredo opozoril tudi, da v primeru vojne ne bodo prizanesli nobenemu kraju v Izraelu. Libanonskemu gibanju je sicer pred tem s totalno vojno grozil izraelski zunanji minister Izrael Kac.

Nasrala je poudaril, da je Hezbolah od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna na območju Gaze, uporabil le del svojega orožja. "Odtlej smo pridobili novo orožje. Pred leti smo tudi govorili o sto tisoč borcih Hezbolaha, danes smo to število močno presegli," je dodal.

Hasan Nasrala
Novice Vodja Hezbolaha: Naše rakete ne bodo prizanesle nobenemu kraju #video

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra lani stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom, ki je sicer zaveznik palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Razmere so se dodatno zaostrile, potem ko so prejšnji teden v izraelskem napadu na jugu Libanona ubili poveljnika Hezbolaha Samija Abdalaha. Izraelski zunanji minister Kac je gibanju nato v torek zagrozil s totalno vojno, izraelska vojska pa je potrdila načrt za ofenzivo v Libanonu.

Gaza
Novice Nov brutalen napad v Gazi: ubitih 17 ljudi, več deset je ranjenih
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu razpustil vojni kabinet
Ne spreglejte