SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Alžiriji aretirali vplivnega brata nekdanjega predsednika Bouteflike

0,10

termometer

Alžirija protesti Bouteflika
Množični protesti v Alžiriji so ostarelega in bolehnega Abdelaziza Boutefliko, ki se je na predsedniških volitvah nameraval potegovati še za en mandat, aprila prisilili k odstopu. Foto: Reuters

Alžirska policija je aretirala Saida Boutefliko, vplivnega najmlajšega brata nekdanjega predsednika Abdelaziza Bouteflike, ter dva nekdanja poveljnika alžirskih obveščevalnih služb. Njihova aretacija predstavlja vrhunec v procesu rušenja Bouteflikovega režima.

Abdelkader Bensaleh Novice Alžirski parlament za začasnega predsednika države potrdil Bensaleha

Said Bouteflika je bil več kot desetletje eden od najvplivnejših predsednikovih svetovalcev, de facto pa je vladal Alžiriji od leta 2013, ko je nekdanji predsednik Bouteflika doživel možgansko kap, ki ga je prikovala na invalidski voziček.

Saida Boutefliko ter oba generala Bachira Athmana Tartaga in Mohameda Medienea so aretirali zaradi domnevne zarote proti protestnemu gibanju, ki poteka od februarja. Generala sta zasedala najvišje položaje v hierarhiji moči, ki je bila vzpostavljena v dveh desetletjih vladanja Abdelaziza Bouteflike.

Abdelaziz Bouteflika Novice Po 20 letih odstopil alžirski predsednik

Abdelaziza Boutefliko k odstopu prisilili množični protesti

Množični protesti v Alžiriji so ostarelega in bolehnega Abdelaziza Boutefliko, ki se je na predsedniških volitvah nameraval potegovati še za en mandat, aprila prisilili k odstopu. Protestniki pa še naprej zahtevajo odstop vseh njegovih zaveznikov, med katerimi je tudi začasni predsednik Abdelkader Bensalah.

Alžirski parlament je devetega aprila imenoval Bensalaha za začasnega predsednika države v času trimesečnega prehodnega obdobja. Bensalah je predsedniške volitve razpisal za četrti julij.

protesti Alžirija Novice Na množičnih protestih v Alžiriji aretacije in ranjeni begunci, migranti, tihotapljenje Novice V Sloveniji največ prosilcev za azil iz Pakistana in Alžirije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin