SiolNET. Novice Svet
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po 20 letih odstopil alžirski predsednik

0,27

termometer

Abdelaziz Bouteflika
Predsednik, ki je na oblasti od leta 1999, je v preteklih dneh izgubil tudi podporo vladajoče stranke. Foto: Reuters

Po več tednih protestov je danes po 20 letih na oblasti odstopil alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika, poročajo državni mediji. Pred tem je vrh alžirske vojske zahteval takojšnjo sprožitev postopka njegove odstavitve, potem ko so iz njegovega urada v ponedeljek sporočili, da bo odstopil še pred koncem mandata 28. aprila.

Aksinja Kermauner Novice Društvo pisateljev: Aksinja Kermauner naj bi pojasnila razloge za odstop

Državna televizija je poročala, da je 82-letni predsednik Abdelaziz Bouteflika ustavni svet danes "uradno obvestil o svojem odstopu in da njegova odločitev začenja veljati danes".

Uklonil se je pod močnimi pritiski

Odločitev je sprejel nekaj ur po tistem, ko je načelnik generalštaba vojske Ahmed Gaid Salah po sestanku vrha vojske danes pozval k takojšnji sprožitvi ustavnega postopka za odstavitev predsednika.

Na sestanku so obravnavali ponedeljkovo sporočilo predsednikovega urada, da bo predsednik odstopil še pred iztekom mandata 28. aprila. V izjavi so po sestanku poudarili, da je to sporočilo neveljavno, ker ga ni podal predsednik.

Od konca februarja so potekali množični protesti proti predsedniku in tudi proti vladajoči eliti. Pod pritiskom protestov se je marca odpovedal ponovni kandidaturi in privolil v reforme, a preložil za april predvidene volitve in s tem za nedoločen čas podaljšal svoj mandat, zato so se protesti nadaljevali. Od konca februarja so potekali množični protesti proti predsedniku in tudi proti vladajoči eliti. Pod pritiskom protestov se je marca odpovedal ponovni kandidaturi in privolil v reforme, a preložil za april predvidene volitve in s tem za nedoločen čas podaljšal svoj mandat, zato so se protesti nadaljevali. Foto: Reuters

Gaid Salah je ob tem kritiziral "trmo, odlašanje in neodkritost določenih posameznikov, ki želijo samo zaradi svojih ozkih osebnih interesov doseči, da bi se kriza nadaljevala in postala bolj kompleksna". V izjavi je še poudaril, da želi vojska zaščititi ljudi "pred peščico tistih, ki so si nezakonito prisvojili bogastvo alžirskega naroda".

Bouteflika se je znašel pod močnim pritiskom, da odstopi, odkar se je želel potegovati še za peti predsedniški mandat, čeprav ga je od možganske kapi leta 2013 mogoče le redko videti v javnosti.

brexit, Theresa May Novice Mayeva bo odstopila, če bodo britanski poslanci potrdili sporazum z EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin